Robert Hårdh på organisationen Civil Rights Defenders är kritisk till förlagen i rapporten. Foto: Civil Rights efenders

Kritik mot tiggerirapporten: ”Upprörande”

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterades regeringens tiggeriutredning. Förslagen kritiseras nu av bland annat människorättsorganisationen Civil Rights Defenders. 

I utredningen som i dag överlämnades till regeringen av utredaren Martin Valfridsson föreslås bland annat barn till EU–migranter inte bör erbjudas skolgång och att man inte bör ge pengar till tiggare.

Thomas Hammarberg, ordförande för svenska kommissionen mot antiziganism, tycker inte att det är fel att ge pengar direkt till utsatta EU-migranter.

Tiggande EU-migranter

– Vi vet av erfarenhet att det hjälper. En annan väg är att skänka via organisationer med biståndsarbete. Vi tycker att båda vägarna är lovvärda och är negativa till dem som kritiserar det ena eller andra. Vi tycker att det är ganska märkligt att en officiell representant avråder svenskar från att ge humanitärt stöd till enskilda personer. Det är ganska unikt faktiskt, säger han till TT.

Människorättsperspektivet saknas helt uppenbart, konstaterar Robert Hårdh på medborgarrättsorganisationen Civil Rights Defenders, som reagerar kraftigt emot förslagen. 

– Det är väldigt uppseendeväckande och upprörande. Det finns en avsaknad av ett människorättsperspektiv, fortsätter Hårdh.

Enligt FN:s barnkonvention ska barn garanteras rätt till skolgång. Hårdh säger att utredningens förslag klingar ihåligt när man samtidigt pratar om likhet inför lagen.  

– Man har regler som ger nästan alla andra barn möjlighet till skolgång, utom just barnen till de mest utsatta i samhället. Inte sällan just romer, säger Robert Hårdh till TT. 

Civil Rights Defenders har fört fram synpunkter och farhågor medan tiggerifrågan utretts, men Robert Hårdh tycker sig inte ha fått något större gehör. 

-Det är väldigt märkligt eftersom grunden till vår rapport och våra argument är nationell och internationell rätt om mänskliga rättigheter, som Sveriges politiker och regering åtagit sig att följa. Ur det perspektivet vore det ju självklart att ta de mänskliga rättigheterna som utgångspunkt när man pratar om den mest utsatta gruppen i vårt samhälle och i Europa, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggande EU-migranter

Mer i ämnet