Sommaren 2015 fick en hyrläkare avsluta sin anställning vid neurologen på Gävle sjukhus, efter att det hade uppdagats att han saknade nödvändig specialistkompetens inom neurologi. Foto: TT & SVT

Kritiserad läkare fortsatte hyras ut – missade hjärnblödning

Uppdaterad
Publicerad

En hyrläkare som förra sommaren fick sparken efter att kollegor larmat om kompetensbrister fortsatte, trots kritiken, att hyras ut. Bara en dryg månad senare var han inblandad i en allvarlig händelse, när han var uthyrd till en vårdcentral i grannlandstinget.

I juli år 2015 berättade SVT Nyheter Gävleborg att en hyrläkare fått avsluta sin anställning vid neurologen på Gävle sjukhus, efter att det hade uppdagats att han saknade nödvändig specialistkompetens inom neurologi. Detta trots att hyrbolaget enligt Region Gävleborg sagt att de skulle leverera en neurologspecialist.

Kunskapsbristerna upptäcktes av kollegor som slog larm. Läkaren hade då arbetat vid neurologen i två månader.

Inhyrd personal i vården

Fortsatte hyras ut trots kritiken

Nu kan SVT Nyheter avslöja att samma läkare bara en dryg månad senare, i augusti 2015, var inblandad i en händelse som hade kunnat leda till en allvarlig vårdskada. Läkaren missade då en hjärnblödning hos en patient som sökte vård på grund av en plötslig och kraftig huvudvärk.

Händelsen inträffade när läkaren var inhyrd som läkare på vårdcentralen Enköpingshälsan i Enköping. Vårdcentralen har lex Maria-anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

LÄS MER: Systemet som granskas – inte de inhyrda

”Nästan färdig neurolog”

I IVO:s beslut framgår att vårdgivaren bedömer att bristande kompetens hos läkaren var orsaken till att han missade hjärnblödningen.

Avslag från socialstyrelsen

Av lex Maria-beslutet framgår också att läkaren uppett att han var ”nästan färdig neurolog”. Därför bedömde Enköpingshälsan att patienten kunde undersökas av hyrläkaren. Men ett drygt år innan händelsen, i juni år 2014 hade läkaren fått avslag på sin ansökan till socialstyrelsen om specialistkompetensbevis i neurologi. I februari år 2015 fick han även fått avslag på sin överklagan av beslutet.

LÄS MER: Inhyrd vårdpersonal kontrolleras inte

SVT Nyheter har varit i kontakt med patienten i fråga, som i dag mår bra.

På vårdcentralen Enköpingshälsan vill man inte låta sig intervjuas, men i ett mejl till SVT Nyheter skriver Enköpingshälsans vd Anna-Lena Karlsdotter att bemanningsföretaget sagt att läkaren hade goda vitsord från tidigare uppdragsgivare. Hon skriver också att Enköpingshälsan efter det inträffade nu själva kontrollerar referenser hos tidigare uppdragsgivare.

Bemanningsföretaget tillbakavisar kritiken

Bemanningsföretaget som hyrde ut läkaren till Gävle sjukhus och Enköpingshälsan heter Prime Doctor. När vi ringer bolagets vd Pierrie Eriksson vill han inte svara på frågor, utan ber oss istället att mejla honom våra frågor. I mejl uppger han att läkaren enbart var utbokad till Gävleborg som läkare, aldrig som specialist.

Uppgiften tillbakavisas med eftertryck av Roger O Nilsson som är divisionschef på Region Gävleborg.

– Bolaget sålde in honom som specialist till neurologen, säger Roger O Nilsson till SVT Nyheter.

”Knappt en AT-läkares kompetens”

Pierrie Eriksson skriver också att Prime Doctor inte fick några klagomål från Region Gävleborg förrän vid ett möte i september, alltså efter att läkaren redan hade varit uthyrd till Enköpingshälsan.

Även detta tillbakavisar Roger O Nilsson, som säger att det inte kan ha rått något tvivel om att Gävleborg avbröt uppdraget i juli på grund av missnöje, och att Region Gävleborg i själva verket framfört kritik till bolaget redan under våren.

– Vi förmedlade med ganska starka ord att han knappt hade en AT-läkares kompetens och inte var rekommenderad att jobba självständigt, skriver Roger O Nilsson.

Erkänner inte avtalsbrott

Vid ett möte i september accepterade Prime Doctor en uppgörelse där företaget gick med på att ersätta landstinget. Enligt Pierrie Eriksson betyder detta dock inte att man erkänner något avtalsbrott.

SVT Nyheter har också talat med den kritiserade läkaren, som uppger att bemanningsföretaget Prime Doctor nu helt brutit samarbetet med honom. Detta bekräftas också av Pierrie Eriksson.

SVT granskar just nu systemet med inhyrd personal i vården. Tipsa oss och diskutera #hyrnotan i sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet