Kirurgen Paolo Macchiarini. Foto: TT

KS granskar Macchiarini

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska universitetssjukhuset ska granska den kritiserade KI-kirurgen, Paolo Macchiarinis operationer på sjukhuset, uppger sjukhuset för TT.

Utredningen ska ledas av sjukhusets chefläkare, professor Nina Nelson Follin. Förutom sjukhusets egna experter kommer även oberoende, externa experter att ingå i utredningen.

Sjukhusets chefläkare leder utredningen

Nina Nelson Follin har varit chefläkare på sjukhuset i knappt ett år , enligt sjukhuset. Hon var alltså inte anställd när de aktuella operationerna utfördes.

Macchiarini-skandalen

TT: Varför tillsätter ni inte en helt oberoende utredning? Din lojalitet får väl ändå antas ligga hos sjukhuset, din nyanställning till trots.

– Lojaliteten ligger hos patienterna. Det här är ett uppdrag som jag fått av sjukhusdirektören och utredningen kommer att ha ett betydande inslag av externa experter. Hur många eller vilka de är inte bestämt ännu.

TT: Varför utreder ni just nu, borde inte det ha skett långt tidigare?

– Den här utredningen är en effekt av de nya uppgifter som framkommit, inte minst genom SVT:s dokumentär. Helt förfärliga uppgifter.

Ska klarlägga dödsfall

Utredningens syfte, skriver sjukhuset, är att ”klarlägga omständigheterna” då tre patienter fick syntetiska, stamcellsbeklädda luftstrupar inopererade. Två av patienterna dog och den tredje vårdas numera i USA i väntan på att få en transplanterad luftstrupe.

Karolinska universitetssjukhuset har tidigare, vid flera tillfällen, hävdat att dessa operationer var motiverade. Enligt sjukhuset var de tre patienterna så sjuka att det inte fanns något alternativ.

Karolinska institutet har tidigare sagt att det också ska granska Paolo Macchiarinis förehavanden. Paolo Macchiarini misstänktes tidigare för forskningsfusk, men friades av institutets rektor, trots att den oberoende granskaren professor Bengt Gerdin ansåg att det fanns fog för misstankarna.

Upprört möte i går

I går samlades omkring 350 personer på ett personalmöte på Karolinska Institutet efter avslöjandena om de farliga operationerna där KI var inblandat.

Under frågestunden lovade man att bli noggrannare med anställningar hädanefter, att de haft kontakt med de fyra läkare som anmälde Macchiarini, men som inte blev tagna på allvar.

– Vi har stor respekt för att vi måste ta väl hand om individer som anmäler vad man finner vara missförhållanden. Jag har pratat med några av de fyra läkarna och skrivit till dem och talat om och tydligt bekräftat att det är viktigt att vi respekterar dem för det de har gjort som de har tyckt har varit nödvändigt och rätt, svarade Hans-Gustaf Ljunggren, dekanus för forskning.

Tysthetskultur diskuterades

I mötessalen beskrevs en kultur som präglas av repressalier, prestige, rykten och hysch-hysch och ledningen fick frågan hur man skulle komma till rätta med detta.

– De som rapporterar missförhållanden ska inte bli negativt drabbade i efterhand – blir de det har vi gjort fel som arbetsgivare. Vi måste väldigt, väldigt tydligt göra upp med den bild som håller på att vidhäfta KI. Om detta är en kultur inom KI måste vi göra upp med den kulturen, och det kan vi lugnt säga att det är vi väldigt bestämda att ta itu med på allvar, sa Universitetsdirektör Per Bengtsson.

Vetenskapsrådet samt KI:s styrelseordförande Lars Leijonborg har krävt att Karolinska institutets hantering av ärendet kring kirurgen Paolo Macchiarini utreds i grunden av en oberoende och externa utredare.

Se SVT:s dokumentärserie om Paolo Macchiarini – ”Experimenten: Stjärnkirurgen”.

Fakta: Omstridd kirurg

Kirurgen Paolo Macchiarini gjorde sig ett namn, bland annat via publiceringar i den vetenskapliga tidskriften Lancet, efter att ha transplanterat konstgjorda luftstrupar. Tre av operationerna gjordes vid Karolinska universitetssjukhuset.

Men flera patienter dog och snart uppstod misstankar om forskningsfusk. Det visade sig också att Paolo Macchiarini inte hade sökt om etiskt tillstånd.

Den oberoende utredning som först tillsattes bekräftade misstankarna, men KI:s rektor Anders Hamsten valde att bortse från utredarens slutsats och friade i fjol kirurgen från fuskmisstankarna. Det faktum att etiska tillstånd saknades förklarades med att operationerna var att betrakta som sjukvård, inte forskning, trots att dessa publicerats i vetenskapliga tidskrifter.

En brottsutredning pågår också mot kirurgen, som misstänks för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet