För snart ett år sedan avslöjade Svenska Dagbladet att Peter Hultqvist (S) i samband med riksdagsvalet 2014 fick ett hyreskontrakt på en lägenhet tillhörande den militära stiftelsen MHS-bostäder. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

KU granskar försvarsministerns hyresavtal

Uppdaterad
Publicerad

Konstitutionsutskottet (KU) inleder en granskning av försvarsminister Peter Hultqvists hyresavtal. Detta med anledning av en jävsanmälan.

För snart ett år sedan avslöjade Svenska Dagbladet att Peter Hultqvist (S) i samband med riksdagsvalet 2014 fick ett hyreskontrakt på en lägenhet tillhörande den militära stiftelsen MHS-bostäder.

Trerummare på Östermalm

Lägenheten är en trerummare på Östermalm i Stockholm och för 77 kvadratmeter med balkong betalade Hultqvist då 10.229 kronor i månadshyra.

Samtidigt fick han ersättning för dubbelt boende på 8.000 kronor i månaden och så kallad avlöningsförstärkning på 4.400 kronor, alltså totalt 12.400 kronor, skriver SvD.

Inga detaljer har lämnats ut

Exakt hur det gick till då Hultqvist fick sitt hyresavtal har inte gått att kartlägga eftersom varken datum eller andra detaljer lämnats ut.

Nu inleder KU en granskning av försvarsminister Hultqvist med anledning av en jävsanmälan. KU vill nu bland annat få svar på när avtalet skrev och om hyran är i nivå med motsvarande lägenheter i området.

Hultqvist har sitt ordinarie boende i Borlänge.

”Svarar till KU, bara”

Peter Hultqvist har avbjöt kommentar till SVT Nyheter.

– Nej, han kommer svara på frågor till KU, bara, säger Hultqvists pressekreterare Marinette Nyh Radebo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.