Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: SVT

Kulturministern bryter tystnaden om Sahlin-affären

Uppdaterad
Publicerad

För första gången kommenterar nu Mona Sahlins chef, kulturminister Alice Bah Kuhnke, skandalen kring den nationella samordnaren mot extremism. – Det är väldigt allvarligt, säger Bah Kuhnke till Expressen.

Det var i slutet av april som kulturministern fick kännedom om att både polis och media intresserade sig för de misstänkt falska löneintyg som Sahlin utfärdat åt sin tidigare livvakt, men hon säger sig inte ha fått veta vad misstankarna handlade om.

Begärde ut handlingar

Men då utredarna begärde ut handlingar från kulturdepartementet larmades Alice Bah Kuhnke (MP), ansvarigt statsråd, om vad som var på gång.

Mona Sahlin och livvakten

– Jag fick information i slutet av april om att det var journalister, men även poliser som hade begärt ut uppgifter. Vi visste absolut inte vad det handlade om, säger hon till Expressen.

Vad tänkte du i det läget?

– Jag tänkte att det var allvarligt. Och jag säkerställde att vi lämnade ut alla uppgifter.

I intervjun med Expressen berättar Alice Bah Kuhnke (MP) att hon i det skedet inte tog personlig kontakt med Mona Sahlin och att hon inte heller bad någon på departementet att göra det.

Sedan kom avslöjandet om det falska intyget, och något senare bekräftade åklagare att en förundersökning pågick.

”Oerhört allvarligt”

Det är oerhört allvarligt att vi har haft en nationell samordnare, en ledare för en utredning, som just nu är ämne för en förundersökning. Det är väldigt, väldigt allvarligt, säger Alice Bah Kuhnke.

Kulturministern tog då omedelbart personlig kontakt med Mona Sahlin, men är förtegen om exakt vad som sades. Hon vill inte heller berätta om hur Sahlin, som själv valde att avgå efter avslöjandet, reagerade.

– Det får hon själv redogöra för. Men jag kan redogöra för vad som låg bakom mitt samtal. Och det var att jag såg allvarligt på vad det här kunde betyda för hennes arbete, det goda arbete som hon har utfört som nationell samordnare.

Fokus på att hitta efterträdaren

När SVT Nyheter möter Bah Kuhnke på måndagseftermiddagen är hon märkbart mån om att nu ställa in fokus på att hitta en efterträdare till Sahlin.

– Mona Sahlin bad om sitt entledigande, och nu behöver jag se till att vi får fram en ny samordnare mot våldsbejakande extremism, säger kultur- och demokratiministern till SVT Nyheter.

Är du besviken på Mona Sahlin?

– Nej, jag lägger inte några sådana värderingar i det. Det som är viktigt nu är att detta viktiga arbete får fortsätta och att vi får en ny samordnare på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mona Sahlin och livvakten

Mer i ämnet