Mona Sahlin har lämnat posten som Nationell samordnare mot våldsbejakande extremism efter Expressens avslöjande om att hon misstänks ha hjälpt en medarbetare med ett falskt intyg i samband med ett lägenhetsköp. Foto: TT

Sahlins tidigare livvakt hade inga säkerhetsuppdrag – på pappret

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta livvakt som jobbade vid Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism var inte anställd för att jobba med säkerhetsfrågor kring Mona Sahlin. Det jobb han fått 43.000 kronor i månaden för har enbart handlat om pressförfrågningar, resten har varit på uppdrag av Sahlin – något som hennes eftertädare, huvudsekreteraren Daniel Norlander, inte alls vill kommentera.

Sahlins före detta livvakt anställdes den 2 februari 2015 i rollen som biträdande sekreterare av demokratiminister Alice Bah Kuhnke, chef för Kulturdepartementet. Lönen som står angiven i antällningsbeslutet ligger på en betydligt högre nivå än andra assistenttjänster vid regeringskansliet, likt den som biträdande sekreterare han skrivit på för.

Mona Sahlin hade redan fullt polisskydd, i form av sex livvakter från Polismyndigheten som ansvarat för hennes säkerhet. Ändå bedömdes att livvakten behövdes – men inte alls med några arbetsuppgifter rörande säkerhet, enligt Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremisms huvudsekreterare.

Mona Sahlin och livvakten

– Han har hanterat förfrågningar, och pressförfrågningar åt Mona. När det gäller säkerheten kring henne så är det ett lite speciellt område, så det vill jag inte kommentera.

Så den anställning han haft hos er har inte alls haft med säkerhetsarbete att göra?

– Jag vill inte alls kommentera det. Jag konstaterar att Mona valt att kliva av, i samband med det väljer den här medarbetaren att också lämna uppdraget. Mona har haft arbetsledningsansvar för honom.

”Mona sa att han behövdes”

Vad låg till grund för bedömningen att livvakten behövdes inom Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism?

– Det var Mona som gjorde bedömningen i kommittén. Det finns ingen anledning för mig att ifrågasätta det.

Fanns det ingen anledning att ifrågasätta det?

– Nej, Mona gjorde bedömningen att han behövdes. Så han anställdes då.

Ville ha honom hos Riksidrottsförbundet

Den bedömningen har Mona Sahlin gjort i andra sammanhang. Bland annat när hon 2013 tog plats i Riksidrottsstyrelsen. Där ville Sahlin gärna ha en livvakt, något som Riksidrottsförbundet inte tyckte behövdes. Det uppger källor till SVT Nyheter.

Att medarbetaren, och tillika Sahlins före detta livvakt, behövdes hos Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism tvivlar inte Daniel Norlander på – trots att både Sahlin och hennes nära kollega nu lämnat sina uppdrag. 

– Jag svarar gärna på vad övriga medarbetare på sekretariatet har gjort, men i och med att det helt och hållet är Mona som varit arbetsledare för honom så kan jag inte säga något mer. Det är ju ganska många förfrågningar som kommit in.

Har den här medarbetaren då haft säkerhetsuppdrag åt Mona Sahlin, som hon försett honom med utanför det uppdrag han haft inom ramen för anställningen?

– Jag kan inte uttala mig om vad de har haft för övrig relation, säger Daniel Norlander, tillförordnad nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Fakta: Sahlins avgång – detta har hänt

  • Expressen har avslöjat att Mona Sahlin skrivit under ett falskt intyg till en bostadsrättsförening om att hennes före detta livvakt tjänar 120.000 kronor i månaden. Detta för att mannen skulle kunna köpa en bostad för tio miljoner kronor i Solsidan i Saltsjöbaden i Nacka, öster om Stockholm.
  • Till Expressen säger Mona Sahlin att hon har skrivit fel om vilken lön mannen har från regeringskansliet. ”Den är på 43.000 kronor och sen betalar jag honom sedan en tid tillbaka 60.000 kronor i månaden för att hjälpa mig med mina säkerhetsbedömningar inför framtiden”.
  • På onsdagskvällen meddelar Mona Sahlin att hon lämnar sitt uppdrag som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism med omedelbar verkan. Uppdraget sträckte sig fram till 15 juni 2016.

Läs mer om avgången här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mona Sahlin och livvakten

Mer i ämnet