Under en manifestation på Sergels torg formerades siffrorna 1600 för att visa hur länge kvinnor jobbar gratis i Sverige i dag. Foto: Sveriges Kvinnolobby

Kvinnor arbetar gratis i en timme

Uppdaterad
Publicerad

33 år. Om så lång tid har män och kvinnor jämställda löner. I dag arbetar kvinnor gratis från klockan 16.00. – Jämställdhetsarbete handlar om att förskjuta makt och det tar tid. Men även jag är otålig, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

På en arbetsdag mellan klockan 8 och 17 får män betalt hela dagen medan kvinnor blir utan lön efter klockan 16.00. Så stort är lönegapet mellan könen, enligt Sveriges kvinnolobby som stödjer sig på siffror från Medlingsinstitutet.

För fem år sedan inföll tidpunkten då kvinnor börjar arbeta gratis 15.51. Med den förändringstakten på 1,8 minuter per år nås jämställda löner om 33 år, 2050.

54.000 kronor

Under onsdagen manifesterade ”16.00-rörelsen” – en sammanslutning mellan politiska kvinnoförbund, fackförbund och kvinnorörelsens organisationer – för jämställda löner, på Sergels torg i Stockholm. Där deltog jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Hon påpekar att den rena lönesättningen är parternas ansvar men att regeringen vidtar åtgärder, bland annat med införandet av en tredje vit månad i föräldraförsäkringen.

På en månad tjänar kvinnor 4.200 kronor mindre än män i snitt. På ett år är skillnaden 54.000 kronor.

– Det är tyvärr så att kvinnor får lön för kön och det får även män, säger Åsa Regnér.

TT: Varför tar det sådan tid att få jämställda löner?

– Jämställdhetsarbete handlar om att förskjuta makt och det tar tid. Men jämställdhet förändras när man tar beslut som främjar jämställdhet. Men även jag är otålig, säger Åsa Regnér.

”Måste öka takten”

Ministern uppger att regeringen kommer att ta fram en handlingsplan för jämställda löner som ska sjösättas inom ett år.

– Det känns stort att vi passerar 16.00. Det är små steg framåt. Men den stora genomgripande reformen för att komma hela vägen i mål gör vi aldrig. Att kvinnor jobbar gratis en timme är oacceptabelt, säger initiativtagaren Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges kvinnolobby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.