Foto: TT

Kyrkklockor fick fnatt

Uppdaterad
Publicerad

Efter lördagens helgmålsringning fick två kyrkklockor i olika delar av landet hicka. Polisen har haft fullt upp att svara på samtal om nattens kyrkliga oväsen.

Första larmet till polisen i Södermanland kom in strax efter midnatt, sedan fortsatte det i några timmar: Klockorna i Kattnäs kyrka i Gnesta ringde oavbrutet.

– Jag vet inte om folk har ringt till oss som har stört sig på detta eller om det finns en och annan äldre människa som faktiskt reagerar eftersom kyrkklockor ändå skvallrar om när något allvarligt händer i samhället. Så det kanske skapas lite oro, säger Roland Lindkvist vid polisen i Södermanland.

Kyrkovaktmästaren Anders Arman konstaterar att det digitala tidsuret måste ha hakat upp sig, och strax före klockan 04 fick han tyst på klockan.

– Nu stängde jag av hela tidsuret och automatiken, så nu får man ringa manuellt om man ska ringa, säger han till TT.

Varje lördag klockan 18 ringer kyrkklockor landet runt den så kallade helgmålsringningen. Och det kan ha varit den som var boven i dramat.

Men det var inte bara i Gnesta som kyrkklockan fick fnatt. Några timmar tidigare i Gottsunda i Uppsala ringde klockan oavbrutet i 80 minuter. Där var det ett tekniskt fel som orsakades av ett strömavbrott, skriver UNT.

Om det finns något samband är tveksamt, men man kan ju undra vad det var som satte klockorna ur spel.

– Ja det är ju märkligt, men det är ju en tillfällighet, säger Anders Arman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.