Johanna Jaara Åstrand Foto: TT

Lärarfack vill ha mer Lärarlyft

Uppdaterad
Publicerad

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand uppskattar förslagen om lönehöjningar, rätten till Komvux och att yrkeslärarna ska omfattas av lärarlegitimationen. Men helt nöjd är hon inte.

– I dag har vi en enorm lärarbrist och alldeles för få behöriga lärare. I den kontexten är det bra att regeringen förlänger Lärarlyftet, men det är ett stort problem att man inte har sett över lärarnas villkor för att delta, säger hon.

Lärarlyftet är tänkt att möjliggöra för lärare att komplettera sina behörigheter genom att kombinera studier med lärararbete.

M berömmer på en punkt

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé tycker att det är bra att det görs satsningar på skolan, men inte oväntat hade han önskat sig en del andra förslag.

– Jag saknar förslag om tioårig grundskola, mer matematik i högstadiet och jag förstår inte varför man vill minska på antalet förstelärare, säger han.

– Jag kan berömma regeringen på en punkt; att man nu går fram med förslag om rätt till Komvux. Det föreslog Moderaterna i mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.