Lars Leijonborg, styrelseordförande för Karolinska institutet. Foto: SVT.

Leijonborg: KI:s ledning måste granskas

Uppdaterad
Publicerad

KI:s utredning är otillräcklig enligt styrelseordföranden Lars Leijonborg. – Eftersom rektorn är en av dem som skall bedömas behövs en extern granskare, säger han.

Efter SVT:s avslöjanden om hur flera operationer utförda av stjärnkirurgen Paolo Macchiarini lett till dödsfall, har flera kritiska röster höjts mot Karolinska institutet. Bland annat läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren har krävt en oberoende granskning.

Nu säger även Lars Leijonborg som är av ordföranden för konsistoriet, en form av styrelse för Karolinska institutet, att inte bara kirurgen utan hela ledningen på KI måste granskas. En ledning som tidigare friat Macchiarini.

Macchiarini-skandalen

– Jag kommer föreslå en utredning som går igenom allt som hänt, och jag är övertygad om att styrelsen accepterar det.

Även tidigare ledningen granskas

Han menar även att KI:s tidigare ledning som rekryterade Macchiarini ska omfattas av granskningen.

KI:s rektor Anders Hamsten har tidigare utlovat en ”prestigelös utredning” som ska ta ställning i frågan. Men enligt Lars Leijonborg räcker inte det.

– Nej, eftersom han är en av dem som skall bedömas så behövs en extern granskare som styrelsen fattar beslut om, säger Leijonborg.

Ministern oroas för KI:s förtroende

Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) tror att förtroendet för KI och svensk forskning riskerar att påverkas av affären.

– Därför behöver jag ge ett uppdrag till mitt departement för att se om det finns ytterligare saker vi kan göra från regeringens sida för att se till att vi har ett högt förtroende för forskningen och Karolinska institutet i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet