Foto: TT

Björklund: Sverige håller på att få en ny underklass

Uppdaterad
Publicerad

Inget nytt under solen, men 34 punkter för att sluta klyftorna i samhället mellan inrikes- och utrikesfödda. Liberalerna vill tala om integration under sin dag i Almedalen och lägger fram ett program med åtgärder för att se till att Sverige inte glider isär – bland annat genom medborgarskapstest och förbud mot religiösa friskolor.

– Sverige håller på att få en ny underklass.

När Liberalerna höll presskonferens i Almedalen var Jan Björklunds tydliga fokus integrationen och klyftorna i det svenska samhället. Den nya underklassen Björklund pratade om består främst av lågutbildade invandrare.

Almedalen 2017

– Detta är den stora utmaningen för Sverige att möta dessa utmaningar och hålla samman Sverige. Lyckas vi inte kommer Sverige att glida i sär på ett sätt som vi inte sett på mycket lång tid.

LÄS MER: Birgitta Ohlsson utmanar Björklund om platsen som partiledare

34 förslag

Risken är att denna underklass fastnar i ett permanent utanförskap och livslångt bidragsberoende.

För att sluta klyftorna presenterar Liberalerna i dag ett åtgärdsprogram som består av 34 punkter för att råda bot på problem inom vad partiet menar är de viktigaste områdena: Jobb, utbildning, bostäder, trygghet, demokrati och värderingar.

LÄS MER: Björklund: ”M:s öppning mot SD stort problem”

'LÄS MER: Liberal partiledargrupp stödjer Björklund

Medborgarskapsprov för nya svenskar

Alla förslagen är kända sedan tidigare. Det handlar bland annat om så kallade startjobb som ska underlätta att komma in på arbetsmarknaden utan högre utbildning, införa en ”Lex Fadime” för hedersbrott och att inrätta ett medborgarskapsprov i form av ett språktest i kombination med ett samhällstest.

LÄS MER: ANALYS: ”Samarbete med Socialdemokraterna riskabel manöver”

Liberalerna vill också införa ett etableringsstopp för religiösa friskolor. Enligt Björklund råder det ”stor oenighet” kring hur man ska göra med den här typen av skolor.

– Ett antal av dem har med stor sannolikhet värderingar som ligger långt ifrån vår läroplan. 

”Man lyckades inte”

Det är tydligt att Liberalerna vill att integrationen ska bli en av de stora valfrågorna nästa år, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein. Men inget av det Björklund berättade under dagens presskonferens är nytt.

– Man hade ju posten som integrationsminister innan 2014. Frågan om att minska klyftorna mellan inrikes- och utrikesfödda är gammal, och trots att Liberalerna haft den posten tidigare så lyckades man inte komma åt problemet.

Om du har egna frågor till Liberalerna kan du kl 13:30 chatta med Maria Arnholm, L:s partisekreterare. Ställ gärna din fråga redan nu!

De stora klyftorna i Sverige, enligt Liberalerna

Jobbklyftan

Utbildningsklyftan

Bostadsklyftan

Trygghetsklyftan

Demokratiklyftan

Värderingsklyftan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet