Foto: TT

Liberal partiledargrupp stödjer Björklund

Uppdaterad
Publicerad

Jan Björklund utmanades i våras av Birgitta Ohlsson till posten som partiledare för Liberalerna, men hela 11 av 17 ledamöter i partiets riksdagsgrupp uppger till SR:s Ekot att de vill att Björklund sitter kvar. Och själv säger den liberale partiledaren att han vill stanna på posten. – Jag är väldigt taggad och laddad att leda partiet under nästa val, säger Jan Björklund under en intervju i SVT:s Gomorron Sverige.

För ett par veckor sedan utmanades Jan Björklund till posten av Birgitta Olsson – och frågan kring vem som ska leda partiet kommer slutligen att avgöras av ombuden på partiets landsmöte i november.

LÄS MER: Birgitta Ohlsson utmanar Björklund om platsen som partiledare

Almedalen 2017

Inom Liberalernas riksdagsgrupp , där både Jan Björklund och Birgitta Ohlsson själva sitter, är dock stödet för Jan Björklund starkt, enligt en undersökning av Sveriges Radios Ekot, och hela 11 av de 17 ledamöterna anser att Jan Björklund ska sitta kvar.

Några av ledamöterna ville då de fick frågan inte uppge vilken sida de står på, och endast två av förordade öppet Birgitta Ohlsson som partiledare.

LÄS MER: Det här är Birgitta Ohlsson

Majoritet av länsförbunden för Björklund

Enligt riksdagsledamot Roger Haddad är det i dagsläget viktigt att forsätta att föra den politik som drivits av Jan Björklund.

– Det är fritt för alla kandidater att ställa upp. Men jag ser gärna Birgitta Ohlsson som en kandidat den dagen Jan Björklund slutar. Men fokus borde just nu tycker jag på den politikutveckling som vi har börjat, säger han till Ekot.

Även bland de länsförbund som hittills nominerat partiets ledare ställer sig en majoritet bakom Jan Björklund, bland annat två av de största – Skåne och Västsverige, enligt Ekot.

Uppsala och Jämtland förespråkar däremot Birgitta Ohlsson – medan partiets största länsförbund, Stockholms inte nominerat någon, då man inte kunnat enas.

LÄS MER: Liberalerna i Stockholm tar inte ställning om Björklund eller Ohlsson

”Respekterar partiets beslut”

Jan Björklund intervjuades under måndagsmorgonen från Almedalen i SVT:s ”Gomorron Sverige” och berättade då själv om hur maktkampen inom partiet påverkat honom.

– Det är klart att jag hade varit gladare om vi hade suttit här i Almedalen och pratat om hur vi ska lösa Sveriges utmaningar. Nu kommer jag få ägna en stor del av dagen till att svara på den här typen av frågor istället. Det är naturligtvis partiet själva som bestämmer vem som ska leda Liberalerna. Det beslut som partiet kommer fram till kommer jag naturligtvis att respektera, sa Jan Björklund till SVT.

På frågan när han själv anser att det är dags att lämna posten som partiledare svarade Jan Björklund att avgörandet ligger hos partiets medlemmar.

– Jag är väldigt taggad och laddad att leda partiet under nästa val, att ha en valvinst och att byta ut den här rödgröna regeringen mot en bättre regering. Sen är det medlemmarna i vårt parti som avgör vem man vill ha som partiordförande.

Björklund om Nato: ”Aggressivt beteende från Ryssland”

Även frågan kring ett eventuellt svenskt medlemskap i Nato kom upp under intervjun i ”Gomorron”.

Liberalerna är ett av de partier som vill ha ett fullvärdigt svenskt medlemskap i försvarsalliansen, men enligt en färsk mätning från Novus som SVT beställt, visar det sig att bara en tredjedel av de tillfrågade vill att Sverige går med i Nato.

LÄS MER: Bara var tredje vill att Sverige går med i Nato

Och enligt Jan Björklund är resultatet ett tecken på att svenskarna har lätt för att glömma bort det hot som finns mot Sverige. 

– Jag tillhör ju den tredjedel som tror att Sverige skulle bli betydligt säkrare om också vi var med i den här försvarsalliansen. Det är ju det aggressiva beteendet från Ryssland som naturligtvis är hotfullt. Det är väl lätt såhär i vardagen – solen skiner och vi har semester – att koppla av och glömma bort det här hotet. Problemet är ju att den dag hotet är på allvar är det kanske för sent att gå med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet