Nato-fordon under en övning i Litauen, 20e juni 2017 Foto: Petras Malukas/AFP

Bara var tredje vill att Sverige går med i Nato

Uppdaterad
Publicerad

Oro för rysk upptrappning och larm om att Sverige bara skulle klara av att stå emot en invasion i sju dagar har fått frågan om ett svenskt medlemskap i Nato att aktualiseras de senaste åren. Men bland väljarna är åsikterna delade.

Bör Sverige gå med i Nato? Frågan är omdiskuterad och någon bred politisk enighet finns inte.

Allianspartierna är för ett medlemskap men Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är emot. Men det är inte bara politikerna som är oense. När SVT Nyheter ställde frågan till folk på stan var reaktionerna många och olika.

Almedalen 2017

TV: Det här är Nato

– Jag skulle nog säga att vi borde gå med. Det kan vara bra att ha lite stöd i ryggen om det skulle hända något. Sveriges försvarsmakt kanske inte har så mycket resurser, säger Emelie Andersson.

– Jag tycker inte att Sverige ska gå med i Nato nu när Donald Trump har makten. Han verkar så opålitlig. Om vi går med nu skulle kanske Sverige dras in i något, säger Anna Munkhammar.

Majoriteten emot medlemskap

Liberalerna är ett av de partier som profilerar sig genom att driva frågan om ett fullvärdigt medlemskap i Nato, men stödet från regeringspartierna är i princip obefintligt.

LÄS MER: Försvarsministern: ”Vi ska inte gå med i Nato”

SVT Nyheter lät Novus fråga 1.000 medborgare hur de ställer sig i frågan om ett svenskt medlemskap i Nato. En majoritet bland de tillfrågade, 43 procent, är emot ett svenskt medlemskap i den militära alliansen. 32 procent är för och 25 procent svarar att de inte vet vad de tycker i frågan.

Jämfört med tidigare opinionsundersökningar från Novus kan konstateras att nej-sidan bland väljarna har stärks en aning de senaste åren, medan ja-sidan har minskat något jämfört med förra året.

Frågan är ”politiskt död”

– Så länge socialdemokraterna säger nej och så länge det inte finns någon majoritet bland väljarna om att ingå ett medlemskap, så är det här en politiskt död fråga, säger Mats Knutson, politisk kommentator på SVT Nyheter.

LÄS MER: Putin: Sverige i Nato ”hot mot Ryssland”

– Men allt kan hända om vi skulle hamna i en internationell kris – för då skulle ett beslut kunna fattas väldigt snabbt är min bedömning, säger Mats Knutson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet