Försvarsministern: ”Vi ska inte gå med i Nato”

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsministern säger bestämt nej till ett Nato-medlemskap – trots att Sveriges två högsta militärer i ett internt underlag till regeringen skriver att de ser fördelar med att få tillgång till andra parters militära förmåga. 

Det är tidningen Svenska dagbladet som fått fram det hemliga underlaget till regeringen från ÖB och chefen för försvarshögkvarteret.

Och det har skapat stor debatt. 

”Fördelar med Nato”

I den interna handlingen står det att det finns fördelar med ”traktatsbundna, ömsesidiga försvarsförpliktelser.” och att en annan fördel är att sådana försvarsförpliktelser ”ger tillgång till andra parters militära förmåga.”

SVT Nyheter Norrbotten träffade försvarsminister Peter Hultqvist (S) i samband med att han besökte Boden i dag och han hänvisar till försvarsmaktens hemsida där det står att underlaget feltolkats. 

– Regeringens linje är att den militära alliansfriheten ligger fast, säger han. 

Vad tycker du själv om ett medlemskap i Nato? 

– Det är ju självklart att jag inte är beredd att förespråka ett Nato-medlemskap. Sverige är alliansfritt och det är en bra position. Vi samarbetar med Natos partnerskap och vi samarbetar med andra länder, som Finland. 

”Inget medlemskap”

Men du måste väl ha tagit emot underlaget från försvarsmakten? 

– Ja, men de säger själva att det som kommit ut i media är felbedömning eller en feltolkning och med det nöjer jag mig. 

Hur långt bort är ett medlemskap i Nato för Sverige? 

– Som vi ser det ska vi inte vara med i Nato, utan vi ska bygga en position med ett nationellt försvar och vi ska samarbeta med andra länder, säger Peter Hultqvist.

Se ett längre inslag med Peter Hultqvist i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.