Det finns ingen anledning för Sverige att gå med i Nato för vi har inga planer på att hota Sverige, säger Putin till TT.

Putin: Sverige i Nato ”hot mot Ryssland”

Uppdaterad
Publicerad

Ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen Nato ses som ett hot mot Ryssland och skulle försämra de bilaterala relationerna. Det säger president Vladimir Putin till TT.
– Om Sverige går med i Nato kommer det självklart att ha negativ effekt på våra bilaterala relationer. För oss betyder det att Nato expanderar mot våra gränser, till och med från svenskt territorium, säger Vladimir Putin till TT i S:t Petersburg.

Den ryske presidenten beskriver ett svenskt Natomedlemskap som ett hot mot Ryssland, som skulle ”behöva överväga vad som är ett lämpligt svar”.

– Självklart betyder det inte att vi kommer att bli hysteriska och göra våra robotar redo, men vi kommer att fundera på ett lämpligt svar. Det skulle vara ytterligare ett hot mot Ryssland, säger Putin.

LÄS MER: Putin: Vi är inget hot

”Nonsens”

Rysslands president Vladimir Putin poängterar att det är upp till Sverige, dess ledare och folk, att bestämma om landets ska gå med i Nato eller inte. Det finns ingen anledning att tro att Ryssland skulle vilja inleda krig mot Sverige, säger han.

– Det är absolut nonsens! säger han.

– Det finns ingen anledning för Sverige att gå med i Nato för vi har inga planer på att hota Sverige, säger Putin till TT under mötet i S:t Petersburg.

Svarade på frågor

TT:s chefredaktör Jonas Eriksson har träffat presidenten i egenskap av ordförande för det europeiska nyhetsbyrånätverket EANA. Flera andra företrädare från internationella nyhetsbyråer fanns på plats i S:t Petersburg, där Putin tog emot i ett mötesrum med blomsterprydda bruna bord och sirliga inredningsdetaljer i guld.

LÄS MER: ”Rysk taktik att trappa upp spänningen och generera oro”

Presidenten tycktes vara på gott humör och tog sig tid att ge utförliga svar på frågorna, som helt naturligt kretsade kring Rysslands relationer med omvärlden.

Putin framförde att han uppfattar en växande russofobi, som han ser som ett resultat av att Ryssland försvarar sina, enligt honom, legitima intressen internationellt. Han förnekar också att den ryska staten är inblandad i hackerattacker i syfte att påverka valresultat i andra länder, en oro som växt i Europa sedan amerikanska myndigheter framfört sådana misstankar.

”Kan inte påverka”

Putin säger sig inte heller tro att hackerattacker kan påverka ett valresultat.

– Ingen hackare kan påverka valkampanjer i något land i Europa, Asien eller Amerika.

LÄS MER: EU fördjupar samarbete med Nato

Det amerikanska robotförsvarssystemet i Sydkorea orsakar ny kapprustning, enligt Putin som säger att svaret från Ryssland är att stärka sina styrkor i regionen. Han nämner ökedjan Kurilerna som en passande plats och framhåller att Ryssland inte kommer att stå och titta på när andra länder ökar sin militära kapacitet längs landets gränser i Europa och i Östasien.

LÄS MER: Experten: Ryssland inget seriöst hot mot Nato

Försvarsalliansen Nato, som bildades 1949, har 28 medlemmar. Bland dem finns Danmark, Norge, Island och de baltiska staterna.

Medlemmarna omfattas av en överenskommelse, Natofördragets artikel 5, enligt vilken en attack mot ett medlemsland ska betraktas som en attack mot alla.

För icke-medlemsländer sker samverkan med Nato bland annat inom programmet Partnerskap för fred (PFF), där Sverige varit med sedan 1994. Det sker även i Euro-atlantiska partnerskapsrådet (EAPR) som inrättades 1997. Partnerländerna har också samverkan med Nato i Partnership for peace planning and review process (Parp), där ländernas förmågor att delta i internationella insatser redovisas och utvärderas.

Den svenska regeringens värdlandsavtal med Nato innebär att Sverige lättare ska kunna stödja och ta emot stöd från försvarsalliansen vid en kris på hemmaplan eller i närområdet.

Källa: Nato

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer