Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

EU fördjupar samarbete med Nato

Uppdaterad
Publicerad

I dag diskuterades det utökade samarbetet mellan EU och Nato av försvarsministrarna i Bryssel. Ett starkare EU innebär ett starkare Nato, menar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg

Det var inte enbart de senaste tidens ryska truppförflyttningar som togs upp på det möte mellan Natoländerna och de övriga medlemsstaterna i EU som inleddes på förmiddagen. Även samarbete mot människosmuggling, cyberförsvar och de gemensamma övningarna har diskuterats.

– EU och Nato står närmare varandra än någonsin. I december ska jag och Federica Mogherini (EU:s utrikeschef) redovisa hur det samarbete som vi kom överens om i somras ska tas till nästa nivå, berättade Nato-chefen Jens Stoltenberg på presskonferensen efter mötet.

Situationen med flyktingsmuggling i båtar över medelhavet och det stora antalet döda var något Nato-chefen valde att särskilt ta upp på presskonferensen.

– Vi har gemensamt minskat människosmugglingen i Egeiska havet och det ska vi fortsätta med, berättade Stoltenberg på en presskonferens efter mötet.

– Vi har sett ett rekordhögt antal döda i medelhavet. Vi kommer nu att stödja Operation Sofia med bland annat flyg, marin patrullering och logistisk support.

Rysk fartygsförflyttning

De olika ländernas syn på de två korvetter försedda med långdistansrobotar som Ryssland nu valt att flytta till enklaven Kaliningrad har förmodligen varit en av huvudpunkterna under diskussionen.

Den ryska fartygsförflyttningen behöver inte betyda något i form av direkta krigshot men ökar ändå oron i länderna runt Östersjön. Det svenska försvaret har som följd av detta även ökat sin förmåga, det bekräftade statsminister Stefan Löfven i SVT:s Gomorron Sverige:

– Den ökade spänningen i Östersjön är anledningen till att vi också höjer vår militära förmåga och lägger mer resurser på försvaret, menade Löfven.

Fördjupat samarbete

Sverige och Finland som inte är medlem av Nato hälsades ändå särskilt välkommen till mötet vilket också tyder på en stor vilja mellan parterna om ett fördjupat samarbete.

– Jag vill särskilt välkomna våra svenska och finländska vänner och även EU:s utrikeschef Federica Mogherini, sade Stoltenberg i sitt inledningsanförande.

Oro för upprustning

På gårdagens möte, där enbart Natoländerna träffades, så fick ministrarna veta mer om de nya Natobataljoner, på 1500 man styck, som från och med nästa år ska vara placerade i Baltikum och Polen. Det är något som kan ses som ett svar på den ryska framförflyttningen som nu skapat frågetecken och oro för vad som ligger bakom den ökade upprustningen.

– I östeuropa finns oron för den ryska upprustningen och truppförflyttningarna att västländerna ska svika på nytt, säger SVT:s utrikeskommentator Rolf Fredriksson, med hänvisning till bland annat det som skedde strax innan andra världskriget där Tjeckoslovakien inte fick hjälp av sina allierade från väst när Tyskland invaderade landet.

På dagens presskonferens så nämnde inte Jens Stoltenberg specifikt de ryska truppförflyttningarna men menade ändå att samarbetet mellan Nato och EU är viktigt för ett gemensamt försvar mot eventuella yttre hot.

– Vi vill gemensamt öka stabiliteten i Europa för att skydda våra medborgare, menade Jens Stoltenberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ryska krigsfartyg i Östersjön

Mer i ämnet