”Rysk taktik att trappa upp spänningen och generera oro”

Uppdaterad
Publicerad

Oron i Sverige är förståelig efter att de två ryska robotbestyckade korvetterna placerats i Östersjön. Det är en medveten taktik från rysk sida att trappa upp spänningen och skapa oro, säger Sipris kärnvapenexpert till SVT.

Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri följer noga kapprustningen som pågår mellan Ryssland och Väst. Shannon Kile som är chef för kärnvapenprojektet säger att man ska se de båda ryska korvetternas färd in i Östersjön som en del i vad han kallar ett bredare mönster.

– Jag har full förståelse för oron i Sverige gällande den ryska flottaktiviteten i Östersjön nyligen

Ryska krigsfartyg i Östersjön

– Jag tror att detta måste ses som en del i ett bredare mönster av ryskt uppträdande på senare tid. För att vara specifik rör det sig om en taktik där Ryssland medvetet trappar upp spänningen, genererar oro och därefter räknar med eftergifter på annat håll, säger Shannon Kile.

Färre men mer träffsäkra missiler

Shannon Kile har skrivit många rapporter om Rysslands och USA:s kärnvapen. Han konstaterar att antalet kärnvapen blivit färre, jämfört med under det kalla kriget.

Samtidigt har de i dag mindre laddning och är mer träffsäkra. De kan användas i situationer som tidigare var helt otänkbara eftersom de är mycket träffsäkra och skadorna kan begränsas.

– Det skapar nya användningsområden i ett krig. De kan användas som taktiska kärnvapen, säger Shannon Kile.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryska krigsfartyg i Östersjön

Mer i ämnet