Foto: TT

Experten: Ryssland inget seriöst hot mot Nato

Uppdaterad
Publicerad

Eftersom Rysslands försvarskostnader bara är en tiondel av Natos utgifter, ifrågasätter en expert på Sipri om Ryssland verkligen är ett militärt hot mot Nato.

Ryssland har fördubblat sina försvarskostnader på bara tio år och skaffat många nya vapensystem. Men de har startat från en låg nivå efter Sovjetunionens fall.

De ryska utgifterna för militären är idag bara 10 procent av Natos totala utgifter och mindre än en tredjedel av Natos försvarskostnader i Europa, enligt Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri.

Ryska krigsfartyg i Östersjön

– Med tanke på det så kan man allvarligt ifrågasätta om Rysslands militära makt verkligen utgör ett seriöst hot mot Nato som helhet, säger Siemon Wezeman på Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri

Ekonomiska problem i Ryssland

Siemon Wezeman följer noga kapprustningen som pågår mellan Ryssland och Väst betonar att den ryska ekonomin har stora problem. Den kommer att vara ett stort hinder för fortsatta militära investeringar, menar han.

– Inom den närmaste framtiden kommer Ryssland inte att ha råd med militära utgifter på en tillnärmelsevis så hög nivå som Nato, säger Siemon Wezeman.

Detta är i så fall vad som hände Sovjetunionen under det kalla kriget på 1980-talet då Sovjet inte längre klarade av att kapprusta mot Nato.

”Temporär fördel”

Om man bara jämför styrkerelationen i den östra delen av Östersjön, så är de militära utgifterna för Finland, Sverige, Polen och de tre Baltiska länderna tillsammans en tredjedel av de ryska försvarsutgifterna. Det ger Ryssland vad han kallar en ”tillfällig” fördel.

– Ryssland har antagligen en högst regional och temporär militär fördel i Östersjöområdet vad gäller antalet soldater och vapen, men även där är det svårt att föreställa sig hur Ryssland skulle kunna utnyttja en sådan fördel utan att utsättas för den samlade vreden och militären hos såväl Nato som ett flertal icke-Natoländer i regionen, säger Siemon Wezeman på Sipri.

Men militärens styrka beror väl också på hur mycket Ryssland får för varje dollar jämfört med andra länder?

– För varje dollar som läggs på militären får man givetvis mer varor och tjänster i Ryssland än i de flesta Natoländer. Vi vet bara inte exakt hur mycket mer, lika lite som vi känner till alla rabatter och lättnader som gäller för militären i Ryssland och i Natoländerna. Men baserat på PPP – köpkraftsparitet – ligger de ryska utgifterna långt under Nato som helhet och till och med de europeiska Natoländerna, och så har det sett ut de senaste 25 åren. Det måste också tas med i beräkningen när man diskuterar Ryssland som ett hot, säger Wezeman.

Försvarsutgifter 2015 i miljoner USD

Nato totalt:           904 913

USA                     595 472 

Ryssland               91 081 

Storbritannien        59 730  

Frankrike               60 747  

Tyskland                47 046  

Italien                    28 460  

Kanada                  17 210  

Sverige                   6 578 

Siffrorna är fasta priser

Källa: Sipri

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryska krigsfartyg i Östersjön

Mer i ämnet