Undersökningen är gjord av den brittiska lobbygruppen Action on sugar och visar att varma smaksatta drycker på kaféer innehåller upp till 25 teskedar socker. Testet gjordes på 131 varma drycker från olika kedjor i Storbritannien. Analyserna visade att mer än en tredjedel av dryckerna innehöll samma eller högre nivåer av socker som en burk läsk.
– Väldiga mängder socker i flytande form ökar risken för typ 2-diabetes och övervikt. Övervikt i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Det finns allvarliga risker med att dricka stora mängder socker, säger Åsa Brugård Konde, nutrionist på Livsmedelsverket.
Uppmanar till att undvika söta drycker
På Livsmedelsverkets hemsida finns en uppmaning om att minska på framförallt söta drycker, eftersom de ökar risken för övervikt och innehåller många tomma kalorier. Drycker påverkar mättnadskänslan på ett annorlunda vis än samma mängd kalorier från mat, vilket gör det lättare att få i sig för mycket energi.
– Är det något man dricker någon enstaka gång om året så spelar det ingen större roll men det här kan ju vara något som man faktiskt har som vana att dricka varje dag och då blir det enorma mängder socker. Dessutom finns det en risk att man täcker en stor del av sitt energibehov med tomma kalorier och då får man inte i sig tillräckligt av de näringsämnen kroppen behöver, säger Åsa Brugård Konde.