Foto: SVT

Löfven bryter tystnaden: ”Bättre om hon ordnat annan bostad”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven (S) har inte velat kommentera Margot Wallströms lägenhet som hon fått hyra av fackförbundet Kommunal. Men i kvällens debatt i SVT Agenda med Anna Kinberg Batra (M) bryter statsministern tystnaden.

– Jag tycker det hade varit bättre om hon ordnat bostad på annat sätt. Inget formellt fel är vad jag vet begånget, men det hade varit bättre, säger Stefan Löfven till SVT Nyheter.

Anledningen: Att han hellre diskuterat annat än detta.

Skandalen inom Kommunal

–  Det finns viktiga politiska frågor.

Men var det hon gjorde fel i sak?

– Jag har inte alls någon sådan uppfattning. Wallström har redovisat för mig det som hon redovisat till media, det är samma berättelse.

”Finns risk för beroendeförhållande?”

Många har menat att Margot Wallström varit naiv när hon trott att hon kunde få ett hyreskontrakt i Stockholms innerstad utan att gå före någon bostadskö. Men det är inte en ståndpunkt hennes partikollega och chef vill dela.

– Man får göra sina egna bedömningar. Sen tycker jag att det är viktigt att man har en principiell diskussion, oavsett vem man hyr av – finns det en risk att man hamnar i ett beroendeförhållande?

Har utrikesministern utnyttjat sin ställning?

– Det tycker jag inte. Men det juridiska får någon annan avgöra.

AKB: ”Wallström förmåga att ställa till det”

Moderatledaren Anna Kinberg Batra skräder inte orden när hon kritiserar Margot Wallströms handlande i Kommunalskandalen.

– Margot Wallström verkar ha en sällsynt förmåga att ställa till det. Men det som är viktigt nu naturligtvis är att se till att det kommer fram vad som faktiskt skett. Och särskilt då om det är någon form av beroendeställning som Margot Wallström i så fall har utnyttjat. Sådant där måste naturligtvis utredas, säger Kinberg Batra och fortsätter:

– Det är besvärande för Margot Wallström att återkommande hamna i den här typen av blåsväder, men vår kritik mot henne är framför allt politisk när det gäller utrikespolitiken. Det är Sveriges röst i omvärlden som måste vara klar och tydlig. Hon har dragit på sig kritik mer än vad som skulle behöva vara nödvändigt av politiska skäl.

Löfven: ”Gäller samma för Moderater?”

Stefan Löfven svarar på Kinberg Batras kritik med att skicka tillbaka en känga.

– När det gäller utrikespolitiken har vi en väldigt modig utrikesminister. Men jag tycker det är viktigt att ha en principiell diskussion. Men när man har en sådan diskussion är det viktigt att den också gäller andra, även Moderater? säger Stefan Löfven och nämner indirekt Moderaten Ulf Kristersson, som 2008 blev rikskänd då det uppdagades att han via privata kontakter tillskansat sig en hyresrätt som egentligen var avsedd för utsatta och hemlösa kvinnor.

Men Anna Kinberg Batra avfärdar den kritiken.

– Det var ju långt före jag blev partiledare, och nu gäller den här frågan Margot Wallström, och om hon skaffat sig fördelar inom Kommunal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalen inom Kommunal

Mer i ämnet