Stefan Löfven intervjuades i kvällens Partiledaren i SVT. Foto: SVT

Löfven: Vi måste se till att rädda liv

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) meddelade i dag att Sverige är berett att skicka både flyg och båtar för att stödja räddningsinsatser i Medelhavet. I kvällens avsnitt av SVT:s Partiledaren sade Löfven dessutom att han vill att EU-kommissionen ska ta fram förslag på fler lagliga vägar till Europa och överväga humanitära visum.

I morgon samlas EU:s ledare för ett extrainsatt toppmöte med anledning av flyktingkatastrofen i Medelhavet. Stefan Löfven har ett tydligt budskap inför morgondagens möte. I kväll utvecklade han sina tankar i SVT:s Partiledaren.

– Vi måste rädda liv, det är nummer ett. Men vi måste också försvåra för människosmugglare och införa enhetliga regler inom hela EU. Dessutom måste vi arbeta tillsammans med de länder som ligger i närheten av Medelhavet, säger Löfven.

Vill stödja räddningsinsatser

I dag samrådde statsministern med EU-nämnden inför det extrainsatta toppmötet i morgon. Där meddelade han att regeringen vill stödja alla insatser som syftar till att stärka sök- och räddningsinsatserna. Statsministern sade att Sverige kan erbjuda både flyg och fartyg.

– Kustbevakningen har resurser. Det kan gälla både flyg och båtar, sade Löfven.

EU tar fram tiopunktsprogram

Inför toppmötet har EU-kommissionen lagt fram ett tiopunktsprogram som bland annat går ut på att stärka räddningsinsatserna, men också om att beslagta flyktingsmugglares båtar, ta fingeravtryck på alla flyktingar och att snabbt skicka tillbaka ”irreguljära” migranter.

Humanitära visum

Löfven menar att kommissionen också bör överväga humanitära visum. En kontroversiell fråga som är impopulär i flera andra EU-länder. Men i SVT:s Partiledaren duckar han på frågan om vad han själv tycker om denna typ av visum.

– Jag tycker att vi ska pröva det här. Det finns för och nackdelar med det. Några tycker att man ska få söka från ambassader utanför EU. Det underlättar för den enskilde men det kan också innebära en ohanterlig situation för ambassaden. Låt oss titta på olika förslag. Vilka för- och nackdelar de har, säger Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.