Stefan Löfven och Gustaf Fridolin vid presskonferensen i Stockholm. Foto: TT

Löfvens löfte: Tusentals nya lärarplatser

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) lovar fler platser på lärarutbildningarna.

Utbildningen ska byggas ut med 3 600 helårsstudenter till 2021.

Nyheten presenterades av statsminister Stefan Löfven (S) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) vid en pressträff inför Löfvens sommartal i Vasaparken i Stockholm.

– Kunskapsresultaten har sjunkit kraftigt under lång tid. Det är mycket oroväckande siffror och tendenser, säger Stefan Löfven som är pessimistisk inför den kommande Pisa-undersökningen som presenteras i slutet av året.

Höstbudgeten 2016

Det är första mätningen som presenteras sedan 2012 då resultatet var katastrofalt för svensk del. Löfven säger att det ”är lite som talar för att vi redan i den mätningen kommer att kunna visa en positiv trend”.

”Måste bli mycket mer attraktivt”

Skolan står inför en akut lärarbrist och regeringens nya satsning är tänkt att möta den bristen.

De 3.600 studieplatserna gäller både lärarutbildningen och förskolelärarutbildningen.

– Läraryrket måste bli mycket mer attraktivt. Vi måste rekrytera många nya lärare och vi vet från studier att bara var tjugonde lärare tycker att deras yrke har hög status, säger Stefan Löfven.

Satsningen beräknas kosta 342 miljoner kronor när den är fullt utbyggd och 83 miljoner kronor när den inleds 2017.

Höstlov blir ”läslovet”

Regeringen ska också införa en skyldighet för skolorna att anordna lovskola för elever i årskurs 8 och 9 som riskerar att inte uppnå kunskapskraven för betyg E. Reformen ska träda i kraft nästa sommar och kommunerna ska kompenseras med 60 miljoner kronor per år.

Regeringen vill också göra höstlovet till ett ”läslov”, precis som februarilovet benämns som ett sportlov. Regeringen avsätter fem miljoner kronor för att stimulera läsaktiviteter under höstlovet.

Regeringens budget för 2017 ska presenteras den 20 september och redan i nästa vecka samlas regeringens ministrar på Harpsund för att diskutera budgetläget.

”Angriper från fel håll”

Löfven angriper problemet från fel håll, anser dock Lärarnas riksförbund.

– Man kan beskriva det som ett slag i luften. Det kan låta bra men grundproblemet är att för få vill utbilda sig till lärare och då hjälper inte fler platser, säger ordförande Åsa Fahlén. Avhoppen från utbildningen är många, påpekar hon.

I stället vill hon på kort sikt se satsningar på högre löner och på längre sikt en kraftigt förbättrad arbetsmiljö för lärarna.

– Ska man kunna vända skolans kris så måste man ta i ordentligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2016

Mer i ämnet