Foto: TT

Lönestöden kan slås ihop till ett

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingens tiotalet olika anställningsstöd, som nystartsjobb och instegsjobb, bör slås ihop till en enda stödmodell.

Förslaget lämnas inom kort till regeringen, uppger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

Med det ska krånglet minska, och fler arbetsgivare ska få upp ögonen för hur billigt det är att anställa nyanlända och långtidsarbetslösa.

– I dag är stöden så många att det är svårt och tidskrävande även för våra egna förmedlare att fullt ut behärska alla olika varianter,  säger generaldirektören Mikael Sjöberg i en intervju i Dagens Nyheter.

”Mycket enklare för små företag”

För att stävja konkurrenssnedvridning i vissa branscher, där lönesubventioner används för flitigt, vill Arbetsförmedlingen samtidigt införa hårdare prövning av vilka företag som kan få lönestöd och hur länge de ska kunna få det.

– Anställningsstöden är ett av de områden där näringslivet är som mest kritiskt mot förmedlingens arbete, och därför har vi valt att gå ganska radikalt fram, säger Sjöberg till DN.

– Det här innebär att det i framtiden blir otroligt mycket enklare för ett litet företag att anställa någon med stöd. Vi tänker oss att subventionerade anställningar fortsätter att växa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.