Centerpartiets ledare Annie Lööf. Foto: TT

Lööf: ”Behövs ordbok för att förstå regeringens jobbpolitik”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige glider isär och det är dags för vänsterregeringen att bli en parentes, menar Centerpartiets ledare Annie Lööf som talade på Almedalens scen framför en stor publik om trygghet, strängare straff och återigen – vikten av att fler ska komma i jobb. 

”Världen har fått feber.”

Så inledde C-ledaren sitt tal i Almedalen, efter en dag som till stor del handlat om partiets reformförslag, att slopa arbetsgivaravgiften under de första två åren för enklare jobb.

Almedalen 2016

Och jobb var också huvudtemat i Lööfs tal, men hon började med att måla upp en bild av världen just nu – av terrorismen, ett ”splittrat USA” och Storbritanniens utträde ur EU.

– Sverige och världen behöver förändring. Sverige behöver politiker som vet hur man styr ett land. Som inte famlar efter riktning och letar efter en manual.

Brott och straff

Lööf talade även länge om brott och dess offer. Om hårdare straff mot förövarna. Hon illustrerade trygghet, eller snarare bristen på den, med två målande berättelser. Den första handlade om könsstympning.

De som ligger bakom dessa brott måste dömas, var Lööfs tydliga budskap.

– Stympning av barn kommer vi aldrig någonsin att acceptera. Hedersförtryck. Det har ingen plats i vårt samhälle.   

– Det finns värderingar som inte ska accepteras, det finns rätt och fel.

Strängare straff

Det andra exemplet handlade om stenkastning, attacker mot räddningspersonal och polis som sker ute i landet. All blåljuspersonal ska ha samma juridiska skydd som polisen, kräver Lööf. Sverige ska ”vara tuffa mot dem som begår brott”.

– Strängare straff är nödvändigt för att säkra tryggheten, men lika viktigt är de sociala insatserna. Det som bryter maktlösheten. De förebyggande åtgärderna.  

Gårdagens talare, Liberalernas Jan Björklund, ägnade i princip hela sitt tal åt att prata om EU – och varför Sverige ska stanna i unionen. Även Annie Lööf snuddade vid ämnet, och uppmanade Sverige att ”ta över ledartröjan”. Men där Björklund pratade om ett bredare EU-samarbete med en union som arbetar med fler saker, så hade Lööf en annan inriktning.

– Vi behöver ett EU som gör människors vardag bättre. Som är en kraft för fred, handel och miljö. Som gör färre saker, men som gör dem bättre.

Vikten av jobb

Och så jobben, det som varit temat för Centerpartiets dag under politikerveckan. Reformförslaget presenterades i sin helhet under förmiddagens presskonferens. I sitt tal målade Lööf upp en bild av det hon kallar ”det kluvna Sverige”. 

– Vi går mot en miljon i utanförskap. Det kan kännas långt borta nu när ekonomin är stark. När jobben blir fler. Men det är ditåt vi är på väg. Om vi inte agerar.  

Sverige behöver ett nytt ledarskap, sa Annie Lööf och möttes av stora applåder och jubel från publiken när hon kallade på ”ordning och reda” efter nästa val. 

– Sverige behöver politiker som vet hur man styr ett land. Som inte famlar efter riktning och letar efter en manual. 

Känga till Löfven

Lööf radade ännu en gång upp de reformer man lägger fram för jobben. Det handlar om ingångsavdraget för arbetsgivare, ingångsjobb för nyanlända och utbildning som leder till jobb. Och att få fler enkla jobb, vilket Annie Lööf lovande blir Centerpartiets högsta prioritet när man förhandlar Alliansens valmanifest.  

Statsminister Stefan Löfven däremot har kommit på fler nya ord än konkreta reformer, sa Lööf. 

– Ska man förstå regeringens jobbpolitik så behövs snart en egen ordbok, ”Best of Stefan Löfven”. 

Arbetslösheten går inte att fixa med åtgärder, enligt Lööf. Det är småföretagarna som skapar jobb – inte ministrarna bakom skrivborden på Rosenbad. Så löd rådet till Löfven. 

– Men att Stefan Löfven skulle ge upp sitt korståg mot företagen verkar lika troligt som att Jonas Sjöstedt skulle söka jobb på en friskola. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2016

Mer i ämnet