Foto: Jessica Gow/TT

Lusboom efter varm sommar

Publicerad

Har du luskammat dina barn i dag?

Skolstarten innebär högsäsong för huvudlössen. Och den varma sommaren har bara gjort det värre.

– Ju varmare det är, desto mer löss verkar det bli, säger parasitologen Johan Lindh.

Det finns en topp efter jul, men högsäsongen för huvudlössen är efter sommarlovet. Barnen återvänder till skolan och får nya, oönskade bekantskaper med sig hem.

De små krypen är dessutom en plåga som blivit allt värre de senaste åren. Märkligt, tycker Johan Lindh, eftersom motmedlen i dag är relativt effektiva.

– Vi har sett en uppåtgående trend de senaste tre-fyra åren. Det är lite oroväckande, säger Lindh som är parasitolog vid Uppsala universitet.

– Det är jätteviktigt att man säger till i skolan om man upptäcker löss. Tyvärr är det fortfarande så att man kanske skäms lite, trots att det absolut inte borde vara så.

När det väl börjat klia i hårbotten är det för sent, då har lössen troligen redan hunnit sprida sig. Har du inte kammat dina barn ännu, är det med andra ord hög tid nu.

– Ta en halvtimme per barn och vecka och luskamma, uppmanar Lindh.

– Det blir lättare om man kammar med lite balsam i håret. Ta fram en vit handduk, en bra lampa och sätt barnen framför tv:n eller datorn. September ut kanske, en gång i veckan eller om någon kompis fått löss.

Fakta/Huvudlöss

  • Huvudlusen är en 2-3 millimeter lång insekt utan vingar. Den sprids genom kontakt mellan huvud och huvud.
  • Lössen lever på blod och biter sig igenom hårbottnen, vilket leder till sveda och klåda.
  • Om man upptäckt löss får man bäst effekt om kamning kombineras med någon form av behandlingsmedel. Vårdguiden rekommenderar i första hand medel som innehåller dimetikon, en silikonolja.

Källa: Vårdguiden (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.