Camilla Waltersson Grönvall, skolpolitisk talesperson för Moderaterna. Foto: TT/Daniella Backlund

M: Extra pengar välkomna – men långsiktighet krävs

Uppdaterad
Publicerad

Camilla Waltersson Grönvall, Moderaternas skolpolitiska talesperson, välkomnar att regeringen skjuter till 500 miljoner extra till skolan i år men säger att det krävs betydligt mer långsiktiga åtgärder.

– Engångsbelopp har liten förutsättning att åstadkomma något verkningsfullt, säger hon.

Regeringen satsar en halv miljard extra i år på skolor med lägst skolresultat, något SVT Nyheter Väst var först med att berätta. Lärarförbundet välkomnar satsningen men betonar att det inte bara får bli en engångssatsning.

Även Moderaterna är positiva till satsningen men menar samtidigt att det krävs en större satsning:

– Engångsbelopp har liten förutsättning att åstadkomma något verkningsfullt. Det finns ingen skola som kan använda det. Skolorna kan inte anställa personal på bara ett halvår eller ett år, de behöver riktigt långsiktiga förutsättningar, säger Waltersson Grönvall.

”Krävs noggrann analys av varje skola”

M:s skolpolitiska talesperson betonar att skolans problem inte bara handlar om pengar utan det krävs även en noggrann analys om vilket stöd varje skola behöver.

– Gör man inte rätt riskerar det bli ännu en satsning som inte hjälper eleverna.  Det är oerhört viktigt att man vet vad man gör. Det verkar inte ens vara klart vilka skolor som ska få pengarna, säger hon.

Hon menar att det är oroande om man inte har en idé om hur pengarna ska användas

Vill ”spetsa” Skolinspektionen

Enligt Camilla Waltersson Grönvall kan Moderaternas förslag om kunskapskontrakt långsiktigt ge en lösning på problemet att många skolor i utsatta områden i dag inte har tillräckliga resurser för att ge alla elever en god undervisning.

– Kunskapskontraktet innebär att varje skola analyseras utifrån sina specifika behov. Vårt förslag innebär att en skolinspektion som är mycket mer spetsad än i dag gör analyserna och sedan blir Skolverket tillsammans med lärare och annan personal ansvarigt för genomförandet. Det är jätteviktigt att de som jobbar i skolan blir delaktiga.

Hon betonar att det viktiga för att få upp skolresultaten är långsiktighet och riktade satsningar som utgår från ”det som forskningen har visat gör skillnad”. Som exempel nämner hon fler kunskapskontroller, tidigare betyg, att nyanlända elever snabbt ska lära sig svenska, satsningar på lärarnas kompetens och mer undervisningstid.

”Ett åtagande tills resultaten vänt”

I dag får många skolor inte de resurser de enligt lagen har rätt till. Camilla Waltersson Grönvall säger att när det handlar om statligt stöd till skolor ska det endast riktas till skolor som har behov av det.

– De skolor som fungerar ser vi ingen anledning att göra något med. Kunskapskontraktet ser olika ut mellan skolorna och det är ett åtagande tills skolresultaten har vänt.

Fotnot: Hanna Hessling, pressekreterare hos utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), skriver i ett sms till SVT Nyheter att regeringens extra 500 miljoner till skolan ingår i vårändringsbudgeten och att regeringen kommer att återkomma med ytterligare åtgärder längre fram. I kommande budgetar kommer besked om hur summorna ser ut då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.