Foto: TT

M-kravet: Fler skilda föräldrar ska ta ekonomiskt ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Kräv att fler skilda föräldrar tar ekonomiskt ansvar för sina barn och beräkna underhållet utifrån den frånvarande förälderns taxerade inkomst. Det föreslår Moderaterna i dag. – Det kan handla om minst 1.000 kronor mer i månaden för ett barn, säger M-gruppledaren Anna König Jerlemyr till SVT Nyheter.

– Har man satt ett barn till världen så är det också viktigt att ta ett ekonomiskt ansvar för sitt barn och därför behöver fler frånvarande föräldrar betala mer i underhåll än vad de gör i dag, säger Anna König Jerlmyr (M) som leder en arbetsgrupp inom moderaterna för ett modernt arbetsliv och ett jämställt och tolerant Sverige.

”Kan handla om minst 1.000 kronor mer”

Moderaterna föreslår att dagens system med underhållsbidrag och underhållsstöd görs om och att ett nytt system införs som bygger på den frånvarande förälderns taxerade inkomst.

– Vi vill se över så att man går via Försäkringskassan, som är en neutral part, som också betalar ut och driver in underhåll från den frånvarande föräldern. Genom att göra det, och genom att utgå mer från taxerad inkomst så kommer 50.000 barn att kunna få mer i underhåll än vad de får i dag, säger Anna König Jerlmyr (M).

Förlorare de som undviker betala underhåll

Enligt Jerlemyr kan det handla om minst 1.000 kronor mer i månaden för ett barn, enligt en statlig utredning. Det är barn som lever med mammor som har absolut lägst marginaler. Barn som inte har råd att gå på det där seglarlägret, eller gå med i scouterna – utan tvingas avstå på grund av låga ekonomiska marginaler.

– De som förlorar på ett nytt system är de som har ganska höga inkomster och undviker att betala underhåll för sina barn, och som då låter Försäkringskassan betala ut bidrag istället, säger Anna König Jerlmyr.

S välkomnar förslaget

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) välkomnar att moderaterna nu engagerar sig för gruppen ensamstående föräldrar, oftast kvinnor med mycket små inkomster. Strandhäll påpekar att 25 procent av den gruppen tvingas söka försörjningsstöd för sitt uppehälle.

– Jag är väldigt glad att även moderaterna nu ser den här gruppen som har det väldigt väldigt tufft. Om vi kan vara fler som ser den här gruppen så är jag bara glad för det, säger Annika Strandhäll (S).

I moderaternas nya förslag till underhållsstöd finns det även en garanterad lägstanivå för de föräldrar som helt saknar inkomst eller har mycket låga inkomster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.