Rekordmånga drunknar i svenska vatten

Uppdaterad
Publicerad

61 personer har drunknat i Sverige under det första halvåret 2016. Det är den högsta siffran sedan Svenska livräddningssällskapet började föra statistik över drunkningsolyckor i Sverige.

– Det är oroande, utvecklingen går åt fel håll, säger Anders Wernesten, säkerhetsexpert på Svenska livräddningssällskapet.

Enligt siffror från Svenska livräddningssällskapet har hittills i år 61 personer drunknat i Sverige, vilket är det högsta antalet drunkningsolyckor sedan statistiken började föras för 16 år sedan.

 – Vi skulle gärna se att de här siffrorna i stället gick ner. Så mycket som vi gör och försöker att göra – och ändå så går siffrorna uppåt. Det är jättetråkigt, säger Anders Wernesten, säkerhetsexpert på Svenska livräddningssällskapet.

Män toppar statistiken

Nära nio av tio av de som drunknat i år har varit män – de flesta medelålders och äldre. Men när svenska folket fick frågan vilka som löper störst risk att drunkna svarade de flesta nyanlända personer, följt av barn.

I intervjuundersökningen, genomförd av Novus på uppdrag av Trygghansa, uppger 42 procent av 1.011 deltagare att de tror att det är nyanlända som löper störst risk att drunkna i svenska vatten. Följt av 29 procent som tror att det är barn.

– Den grupp som framförallt drunknar i dag vill inte se sig själva som en riskkategori, säger Hanna Axelsson, presschef på Trygghansa.

Männens övertro: akilleshälen

I Trygghansas undersökning framgår det att män i större utsträckning än andra tror att de klarar av att simma 200 meter. 85 procent av männen har uppgett att de klarar av att simma en sträcka på 200 meter. För Svenska livräddningssällskapet är detta inget nytt.

– Män har en övertro på sin simförmåga och alla studier pekar på att de är mer risktagande än kvinnor, säger Karin Brand, generalsekreterare på Svenska livräddningssällskapet.

Eftersom vi åldras är det viktigt att kontinuerligt testa sin simförmåga. Det är en färskvara.

– När du tror att du kan och när du lever på gamla meriter, då utsätter du dig också för onödiga risker. Man måste underhålla sin simförmåga genom att testa att simma 200 meter varje år, säger Karin Brand.

Alkohol i blodet

Den andra stora riskfaktorn är alkohol. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har 50 procent av drunknade män alkohol i kroppen, samma siffra för kvinnor är 30 procent.

Under sommarmånaderna juni, juli och augusti så ökar vanligen drunkningsolyckorna. Därför gäller det att tänka på ett och annat när till exempel kvällsdoppet lockar.

– Skippa alkoholen och bada tillsammans med någon, bada aldrig ensam. Ska du bada, säg då till att du badar i hyggligt, grunt vatten och simma längs med stranden och inte utåt. Och överskatta inte din simförmåga, säger Karin Brand, generalsekreterare på Svenska livräddningssällskapet.

Så gick undersökningen till

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa.

Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten 18-79 år. Totalt har 1.011 intervjuer genomförts under perioden 28 april till 4 maj 2016. Deltagarfrekvensen är 58 procent.

Så här svarade de tillfrågade:

Vilka tror du enligt statistiken har störst risk att drunkna i svenska vatten?

Nyanlända till Sverige: 42 procent

Barn: 29 procent

Medelålders män: 29 procent

Unga män: 16 procent

Äldre kvinnor: 3 procent

Andra: 1 procent

Vet ej: 5 procent

Tror du att du klarar av att simma 200 meter (ca 11 minuters simtid)?

Ja: 80 procent

Nej: 13 procent

Vet ej: 7 procent

Skulle du klara att simma 200 meter i öppet vatten, alltså sjö eller hav?

Ja: 80 procent

Nej: 8 procent

Vet ej: 12 procent

Har du funderat på att gå i simundervisning?

Ja: 5 procent

Nej: 94 procent

Vet ej: 1 procent

Källa: Trygg-Hansa, Novus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.