Arkivbild. Vapnen på bilden är inte de som användes vid skjutningen i Göteborg. Foto: TT

Många illegala vapen i omlopp

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen klev ett antal gärningsmän in på en restaurang i Göteborg och sköt ihjäl två personer med automatvapen. I en gemensam rapport konstaterar Polisen och Tullverket att det finns många illegala vapen ute på marknaden.

Det var sent på onsdagskvällen som dödsskjutningen ägde rum, på Vårväderstorget i Göteborg. Två män i 20-25-årsåldern sköts ihjäl när minst två gärningsmän rusade in och började skjuta med automatvapen. Polisen arbetar efter teorin att dådet har koppling till pågående gängkonflikter i Göteborg.

Allt oftare ser polisen hur skjutvapen används mellan kriminella grupper i offentliga miljöer. Och tröskeln för att använda skjutvapen har sänkts.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Kommer i regel från Balkan

För att stävja utvecklingen med illegala vapen gav den dåvarande regeringen 2011 ett uppdrag till Rikspolisstyrelsen och Tullverket att minska införseln av illegala vapen till Sverige.

– De flesta vapen vi hittar kommer i regel från Balkan eller närliggande länder, där det också florerar mycket vapen i samhället, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket, till SVT Nyheter.

Vad är det för vapen?

– Det är mycket automatvapen, Kalashnikovs, men även revolvrar och pistoler. Vi beslagtar även ett fåtal jaktgevär, säger Jonas Karlsson på Tullverket.

Smugglas in via post

Regeringsuppdraget slutredovisades hösten 2014. Tullverket beslagtog förra året 115 vapen, jämfört med drygt 50 året innan.

Polisens statistik är någorlunda konstant sen början av 2000-talet. Varje år grips mellan 800 och 1.000 personer för olaga innehav av pistol, revolver eller k-pist.

– Det vi märker är en uppåtgående trend för insmugglade vapen är i post och kurir-försändelser. Där tog vi en hel del av de 115 vapen vi beslagtog förra året, säger Jonas Karlsson.

”Outtömlig källa”

Under regeringsuppdraget försökte man även få en bild av hur många illegala vapen det finns i Sverige, men det är ingen som med säkerhet vet hur många det rör sig om.

– Vi anser att det finns en outtömlig källa av illegala vapen här i Sverige. Det som är det speciella med vapen är att vapnet kan ha varit insmugglat i år eller för fem år sen, så antalet ökar hela tiden, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket, till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Mer i ämnet