”Det är på liv och död. Man riskerar sitt liv om man inte kan simma” säger idrottsläraren Ali Kasbah. Foto: TT

Många lågutbildades barn klarar inte simningen

Uppdaterad
Publicerad

Många barn klarar inte kraven i simning för att få betyg i ämnet idrott och hälsa i sexan. Och det gäller framför allt barn till lågutbildade och barn som kommit till Sverige senare, efter skolstart. Men det finns skolor som aktivt ser till att alla barn får simma, redan från förskoleklass.

Idrottsläraren Ali Kasbah ser till att tempot i simhallen är tufft. Han räknar snabbt till tre och då gäller det för barnen i fyran, femman att dyka under vattnet. Upp igen, och sen räknar han till tre och ner i vattnet igen. Sen fyra längders uppvärmning i bassängen i Gottunda i Uppsala. Det går undan på lektionen och barnens puls går upp.

– Jag gillar att vara i vattnet. Det är jätteroligt, säger Selma Hamed.

Hon berättar att simningen är ett av favoritämnena. Hon har till och med bytt skola eftersom familjen verkligen ville att hon skulle lära sig att simma bra.

Simmar varje vecka

Treklangens skola gör det få skolor mäktar med, men så ligger man också granne med simhallen. Barnen får simlektioner varje vecka, redan från förskoleklassens andra termin och sedan varje vecka genom hela skoltiden. Det sker genom överenskommelse med föräldrarna eftersom simningen gör att skoldagen blir något längre.

Initiativtagare och ansvarig är läraren Ali Kasbah som också undervisar i matematik, och som verkligen brinner för simningen.

– Det är på liv och död. Man riskerar sitt liv om man inte kan simma. Men man riskerar inte sitt liv om man inte kan spela fotboll, säger han.

200 meter krävs

För att barnen ska kunna få godkända betyg i sexan i ämnet idrott och hälsa krävs att de ska kunna simma 200 meter, och 50 av dessa meter ska vara på rygg. En titt på statistiken visar att det är stora skillnader mellan olika elevgrupper. Den viktigaste förklaringen till att barn underkänns är enligt Skolverket simningen, även om förstås annat också spelar in.

Totalt underkändes 4,6 procent förra våren. Bland barn som kommit till Sverige efter skolstarten underkändes 27 procent och bland de som kommit de senaste fyra åren underkändes 34 procent.

Om man ser på föräldrarnas utbildningsnivå blir skillnaderna också stora. 2,2 procent av barnen med föräldrar med eftergymnasial utbildning underkändes. 5 procent av barnen där föräldrarna har gymnasieutbildning underkändes och 20,9 procent av barnen med föräldrar med förgymnasial utbildning underkändes.

Handlar om pengar

Ali Kasbah menar att i ett område med många lågutbildade föräldrar eller med många barn som inte är födda i Sverige har skolan ett extra stort ansvar. Det är inte givet att alla föräldrar har råd att skicka sina barn på privat simskola.

– Om man står inför valet att köpa vinterkläder till barnen eller betala flera tusen kronor till simskola så blir det nog vinterkläder, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.