Sverige slänger mat för flera miljarder kronor varje år. Det framgår av en ny studie som Naturvårdsverket låtit genomföra. I studien konstateras att den samhällsekonomiska bruttonyttan av att minska avfallet i livsmedelsindustrin, butiker, restauranger och hushåll med 20 procent skulle kunna uppgå till mellan 10 och 14 miljarder årligen.
Siffrorna representerar såväl bortkastade pengar som miljönytta i form av minskade övergödningseffekter och växthusgaser som har räknats om till kronor.
Miljarder ner i soptunnan
Om hela kedjan, från livsmedelsproducenter till hushåll, minskade matavfallet med 20 procent skulle den ekonomiska besparingen uppgå till mellan 7,6 och 8,6 miljarder kronor årligen.
– Samhälle, näringsliv och konsumenter behöver tillsammans agera för att minska matavfallet. Det som ger bäst effekt för både plånbok och miljö är att minska matsvinnet, det vill säga den mat som hade kunnat ätas upp och som slängs i onödan, säger Sanna Due Sjöström, handläggare på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.
Hushållen den stora boven
Varje år slängs runt 1,5 miljoner ton livsmedel och det är hushållen som står för det största slöseriet, runt två tredjedelar. Naturvårdsverket har i tidigare rapporter pekat på vad som kan göras för att minska matavfallet. För hushållens räkning handlar det om att förbättra planering av matinköp och att bättre förvara maten när den väl har kommit hem.
– Det matavfall som ändå uppstår ska helst gå till matavfallsinsamling för att kunna bli biogas och återgå som näring tillbaka till jorden. Men allra bäst är att minska matsvinnet och faktiskt äta upp maten. Det är tio gånger mer klimateffektivt jämfört med att göra biogas, säger Sanna Due Sjöström.