Foto: SVT

Mats Knutson: ”Ingen större ommöblering”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en rad kriser och uselt förtroende hade statsminister Stefan Löfven i dag ett utmärkt läge att ta nya grepp regeringsarbetet. En chans han förvaltade hyfsat, menar SVT:s kommentator Mats Knutson.

Tre nya statsråd och ett antal omflyttningar och portföljbyten bland de  befintliga ministrarna. Så ser statsminister Stefan Lövfens regeringsombildning ut. En nödvändig, men inte särkilt djupgående förändring, menar Mats Knutson.

–Det Löfven gör är att försöka anpassa regeringen till de händelser och nya utmaningar som förändrat regeringens möjligheter att arbeta. Det handlar om flyktingkrisen, terrorism och en ökad segregation i samhället som regeringen måste förhålla sig till, säger Mats Knutson.

Spretigt för Baylan (S)

En mycket viktig spelare i den nya regeringen är nuvarande energiminister Ibrahim Baylan (S) som axla ansvaret för ytterligare ett antal tunga frågor.

– Han blir en sorts ny superminister som inte bara ska hantera de viktiga energiförhandlingarna med övriga partier. Utöver det blir han ny samordningsminister och ska dessutom ta huvudansvar för att lösa segregationsproblemen i samhället. Det är frågor som inte är särskilt lika och inte särskilt logiska att lägga hos samma minister, säger Knutson.

se Mats Knutsons analys i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.