Mats Knutson: Svårt för Löfven att infria jobblöfte

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Regeringen skriver nu försiktigt upp sina prognoser för svensk ekonomi de kommande åren. Men trots detta ser det fortfarande svårt ut för Stefan Löfven att klara sitt vallöfte att Sverige 2020 ska ha EU:s lägsta arbetslöshet, skriver SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

I den budgetprognos som presenterades i Harpsund på fredagen bedömer regeringen att arbetslösheten blir 6,2 procent 2019. Det kan jämföras med att arbetslösheten i år är 7,6 procent, vilket i sin tur kan ställas i relation till Tyskland som med 4,7 procent idag har EU:s lägsta arbetslöshet.

Optimistiska prognoser

Den svenska regeringen måste alltså, något förenklat, i god tid före nästa val prestera en mer än dubbelt så bra jobbpolitik som den man lägger fram i höstbudgeten för att nå sitt mål. Dessutom ska man ha i minnet att regeringens prognoser är betydligt mer optimistiska än till exempel statliga Konjunkturinstitutet. Med deras bedömningar blir det ännu tuffare för regeringen att nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet.

Höstbudgeten 2015

Annars var det övervägande positiva tongångar från finansministern på presskonferensen i Harpsund. Läget ser bättre ut för Sverige trots att det fortfarande finns nedåtrisker, menade Magdalena Andersson. Hon slog också fast att svensk ekonomi är mer beroende av utveckligen i Kina än av Grekland, men trots börsfallen i Asien och tecknen på en kraftig ekonomisk inbromsning i Kina skrivs alltså tillväxtsiffrorna upp idag jämfört med juni. Risken är stor att man i kommande prognoser tvingas revidera ner dessa tillväxtsiffror.

Få budgetöveraskningar

Finansministern meddelade på presskonferensen att jobb, skola och klimat står i fokus för budgeten. Inget överraskande besked med tanke på att Socialdemokraterna och Miljöpartiet står bakom budgeten. Frågan är snarare hur prioriteringarna ser ut. Sannolikt kommer en stor del av budgeten att kännas igen från förra året, med satsningar på arbetsmarknadspolitiska platser och utbildningar, till exempel traineetjänster och extratjänster. Förbättringar av sjukförsäkringen och höjd A-kassa är andra vallöften som uppfylls.

På skattesidan kan pensionärerna räkna med sänkt skatt medan stora löntagargrupper får räkna med höjd inkomstskatt, särskilt då höginkomsttagare. Hur stora dessa skattehöjningar blir är oklart. Finansministern öppnade idag för större skattehöjningar än vad som hittills aviserats.

Inga besked om integrationspolitiken

Några besked om hur regeringen tänker hantera de kraftigt ökade kostnaderna för sjukskrivningarna samt migrations- och integrationspolitiken gavs inte på fredagens presskonferens. Det måste betraktas som anmärkningsvärt med tanke på att det handlar om tiotals miljarder kronor i ökade statsutgifter under de kommande åren.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Höstbudgeten 2015

Mer i ämnet