Foto: TT och SVT

Mats Knutson: Trist sorti för socialdemokratisk tungviktare

Uppdaterad
Publicerad

Mona Sahlin (S) avgår som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, en och en halv månad innan hennes uppdrag egentligen skulle löpa ut. Vad innebär detta för uppdraget som Sahlin hade, och för Sahlin själv? SVT Nyheters politiska kommentator Mats Knutson svarar på några av frågorna kring avgången.

Hur ska man tolka att Sahlin säger upp sig med en månad kvar?

– Hon uppfattar att hon inte kommer att kunna driva sitt uppdrag eller prata om sina frågor då allt fokus kommer att ligga på den här affären. Sahlin drar uppenbart slutsatsen att det kommer att skada hennes uppdrag och att det klokaste är att avgå för att begränsa skadorna. Men man ska vara försiktig att spekulera i skuldfrågan. Än så länge handlar det om en förundersökning ingen är skäligen misstänkt, säger SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.

Mona Sahlin och livvakten

Vad betyder sortin för Sahlin som person?

– Som den ex-toppolitiker hon är så har hon kunnat tillåta sig lite mer än frihet än de som är aktiva. Men Sahlin har varit med i flera olika affärer genom åren som haft kopplingar till hennes privatekonomi, och på något vis kanske den här senaste affären än en gång bekräftar väljarnas bild av Mona Sahlin. Den kommer att ytterligare fläcka hennes anseende, inte minst om påståendena visar sig stämma.

Vad har affären för påverkan på regeringen?

– Mona Sahlin är ju fortfarande kanske den mest kända socialdemokraten vid sidan av Stefan Löfven, så det är naturligtvis ett stort bakslag. Löfven har onekligen haft problem: budgetkaos, flyktingkris och saudi-affären. Och så turbulensen kring MP-språkrören som inte hunnit ta slut förrän det kommer en ny kris som dessutom känns ganska märklig. Stefan Löfvens ställning underlättas dock av att det var regeringen Reinfeldt som utsåg Mona Sahlin till samordnare mot våldsbejakande extremism. Men statsministern kan ändå inte ducka, Sahlin är en av de mest inflytelserika socialdemokratiska budbärarna.

Kulturministern säger att hon respekterar Sahlins beslut – hur ska man tolka det uttalandet?

– Alice Bah Kuhnke har väl naturligtvis blivit informerad om vad som hänt och bedömer att det bästa för regeringen är att Sahlin går. Ungefär som när bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) avgick, fast kanske inte riktigt lika allvarligt för regeringen.   

Hur påverkas arbetet mot våldsbejakande extremism?

– Det blir onekligen ett snöpligt slut på hennes uppdrag. Men jag antar att någon form av rapport kommer att presenteras, fast utan Mona Sahlin då. De praktiska konsekvenserna blir nog begränsade, förmodligen förberedde departementet redan nya riktlinjer för arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mona Sahlin och livvakten

Mer i ämnet