Mattias Karlsson om skälen till uteslutningarna

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson ger nu ytterligare exempel på varför ett 20-tal medlemmar riskerar uteslutning ur partiet. Bland annat ska det handla om att SDU-företrädare förolämpat restaurangpersonal och skrikit rasistiska okvädningsord.

Striden inom Sverigedemokraterna fortsätter att rasa.

Flera av de cirka 20 uteslutningsärenden som Sverigedemokraterna hanterar handlar enligt partiets gruppledare Mattias Karlsson om kopplingar till nyfascistiska organisationer.

Striden i SD

Men i en intervju med SVT Nyheter nämner också Mattias Karlsson en rad andra övertramp som kan användas mot dem som riskerar uteslutning ur partiet.

  • En SDU-företrädare ska, enligt Karlsson, ha förolämpat restaurangpersonal och skrikit rasistiska okvädningsord i samband med Nordiska rådets möte på Island.
  • Medlemmar ska ha gjort antisemitiska uttalanden.
  • Det finns också uppgifter om att företrädare inom partiet gillat vad Mattias Karlsson kallar ”rasideologiska identitära sidor på Facebook”.

– Sen har man drivit igenom ett principprogram där ordet demokrati inte finns med och öppet uttalat en ambition om att förändra den ideologiska inriktningen inom SD. Det finns en lång rad sådana här saker, det här är inte allt, säger Mattias Karlsson.

Den 27 april fattar partistyrelsen beslut om eventuella uteslutningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden i SD

Mer i ämnet