Foto: TT.

Matvarukedjorna: Rödlistning förändrar ingenting

Uppdaterad
Publicerad

Världsnaturfonden rekommenderar nu alla att bara köpa räkor som är MCE-certifierade och det är inte de svenska västkusträkorna.

Men den nya rödlistningen kommer inte att förändra någonting, eftersom de flesta matvarukedjorna redan för ett år sedan – då WWF rödlistade nordhavsräkan – beslutade att inte sälja rödlistade räkor.

I en rundringning som SVT Nyheter gjort svarar de stora matvarukedjorna att Artbankens rödlistning av nordhavsräkan inte förändrar någonting.

Anledningen är att alla redan tagit ställning till frågan när WWF för drygt ett år sedan rödlistade nordhavsräkan.

Västkusträkan rödlistas

Willys tog då ett beslut att man inte säljer varor rödlistade av WWF. Det samma gäller för, Ica och Hemköp.

– Vi har i dagsläget inga räkor i centralt sortiment som berörs av rödlistningen. Men vi har både MSC-märkta räkor samt räkor från andra fångstzoner i vårt frysta sortiment, säger Jenny Egeland, pressekreterare på Ica.

Lokala handlare kan avvika

I vissa lokala butiker kan dock det finnas rödlistade räkor eftersom lokala handlare kan göra egna beställningar men centralt svarar alla butikskedjor att man inte säljer rödlistade nordhavsräkor.

– Jag kan inte garantera att det inte finns någon enskild butik eller handlare som säljer rödlistad räka. Men centralt gör vi alltså inga såna inköp, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood, där Willys och Hemköp ingår.

När det gäller Coop så har de nordhavsräkor i sitt centrala sortiment.

– I Coops fisklista godkänner vi nordhavsräka från Skagerrak. Från och med sommaren 2015 godkänner vi enbart MSC-certifierade räkor, säger Maria von Sydow, kommunikatör på Coop.

Kommer ni förändra något i och med Artdatabankens rödlistning?

– Coop reviderar en till två gånger per år den fisklista som ligger till grund för alla fisk- och skaldjursinköp. Vi kommer att vara extra noga vid värdering av nordhavsräkan och kommer att ta med även artdatabankens värdering till nästa utvärdering, säger von Sydow till SVT Nyheter.

Coops frysta räkor kommer inte från området Skagerrak.

Kan behöva kameraövervakning

WWF:s naturvårdschef Peter Westman menar att man kan behöva överväga metoder som kameraövervakning för att säkra att man fiskar på ett hållbart sätt.

– Bestånden av räkor har gått ner med kanske 40 procent under de sista tio åren och det ser vi naturligtvis allvarligt på, säger han till SVT Nyheter.

– Det som måste till är att få en effektiv kontroll så att vi inte har olagliga utkasten, det vill säga att man slänger små räkor överbord. Då behöver man en bra förvaltning och redskap så att man har selektiva metoder så att man bara fångar de stora räkorna till exempel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västkusträkan rödlistas

Mer i ämnet