Foto: TT

Nordhavsräkan hotad – idag släpptes Rödlistan

Uppdaterad
Publicerad

Idag publicerade ArtDatabanken sin Rödlista där nordhavsräkan finns med, vilket SVT Nyheter Väst avslöjade redan i förra veckan.

På tisdagen släppte ArtDatabanken vid Sveriges Lantbruksuniversitet sin Rödlista 2015 och därmed också resultatet för nordhavsräkan. Bedömningen som görs av nordhavsräkan är att den rödlistas men är inte hotad, vilket SVT Nyheter Väst kunde avslöja redan i fredags.

Att nordhavsräkan är nära hotad innebär att den inte riktigt når upp till någon av ArtDatabankens hotkategorier, men att minskningen ändå har varit så pass påtaglig att den särskilt bör uppmärksammas.

Västkusträkan rödlistas

En barometer

Rödlistan är enligt ArtDatabanken och SKL en viktig barometer för tillståndet för Sveriges arter och kan användas för att följa upp de svenska miljömålen och internationella överenskommelser.

Nordhavsräkan finns i Norska rännan och söderut via Skagerarrak, Koster, Gullmarsfjorden och till norra Kattegatt.

Flera hot

I dagsläget är det största hotet mot nordhavsräkan att fisket ökar mer än beståndet och att det därför nu är viktigt att begränsa fisket så att beståndet kan återhämta sig. Nordhavsräkan begränsas också av ett varmare klimat eftersom larverna då utvecklas sämre i varmare vatten.

Nordhavsräkan har minskat i populationen med 35% under perioden 2005 och 2014 vilket motsvarar kategorin Sårbar enligt ArtDatabanken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västkusträkan rödlistas

Mer i ämnet