Foto: Scanpix.

”Förväntade mig strängare straff”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är blandat, säger Meron Estefanos till SVT om domen i utpressningsmålet. Jag är glad att det blir en fällning, men samtidigt är jag ju inte nöjd. Jag hade förväntat mig ett högre straff, men vad ska man göra?

Meron Estefanos är bland eritreaner en känd journalist och människorättsaktivist som särskilt engagerat sig för de torterade flyktingarna i Egypten. Hon tänkte aldrig betala några pengar som hon pressats att betala för att kidnappade skulle slippa tortyr.

Brottsprovokation sänker straffvärdet

Hennes agerande, då hon förhalar betalningen och bistår polisen för att männen ska ställas till svars, medför att de begår ett brott som de annars inte skulle ha begått. Det är en brottsprovokation som inte fritar männen från ansvar men som ”påverkar straffvärdet för gärningen nedåt”.

Ändå en öppning

Meron Estefanos ser ändå domen som en öppning.

– Det här är ju en början. Vi vet att det finns väldigt många i Sverige som tagit emot lösensummor, säger hon.

”Också terrorister”

Meron Estefanos vill att omvärlden ändrar synen på utpressarna som jobbar för dem som kidnappar och torterar folk i Sinai.

– Om jag tog emot pengar för al-Qaida skulle jag hamna i fängelse, kanske i Guantánamo Bay. Det här är också terrorister. Nu är det dags att man ser de här också som terrorister och att det blir tuffare tag.

Svårt förklara för fadern

– Det är bra att tingsrätten tror på vad jag sade och det är bra att männen blir fällda, men att en får bara en månads fängelse och skyddstillsyn och den andra bara skyddstillsyn tycker jag är konstigt. Det hade varit bra om det fått minst ett år som åklagaren hade begärt, säger Meron Estefanos, kvinnan som de två nu dömda männen försökte att pressa på pengar.

Hon säger att det kommer att bli svårt att förklara för fadern till den man som hölls fången och dödades i Sinai att de svenska straffen är så milda.

– Han kommer att bli chockad när han får höra om domen. I ett land som Eritrea kanske han förväntat sig tio till tjugo år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.