2012 – I Skåne, på västkusten och i delar av Småland regnigt. Men längre norr soligt. Foto: SVT

Årets viktigaste väderhelg

Uppdaterad
Publicerad

Trots historiken med skiftande väderprognoser slutar vi inte hoppas på sol på midsommarafton. Det är en högtid då vädret hamnar i fokus.

Bakåt i historien har midsomrarna bjudit på allt mellan noll grader och snöfall, till plus 35 grader, enligt SMHI. Midsommaren 1935 anses vara århundradets vackraste om man ser till landet som helhet med den högsta temperaturen på 35 grader i Sveg.

Rekordkyla

Däremot är det är svårt att utse hela landets kallaste midsommarafton, men 1987 hade Stockholm 11 grader som högst under dagen och i inre Norrland var det när noll grader.

Temperaturerna på midsommarafton skiftar ordentligt från år till år. Enligt SMHI beror det på att det under juni kan ligga kvar kalluft över norra Ishavet och Grönland. Kalluften kan sedan strömma söderut. Vill man undvika regn kan det vara säkrast att hålla till vid en kust.

Väderfixerade

Sällan är vi svenskar så beroende av vädret som just på midsommarafton. Detta trots att sommarvärmen egentligen inte når sin höjdpunkt förrän i juli månad.

–Vi är ofta i en liten stuga och har bjudit in mycket folk. Vi är tvungna att vara utomhus och är därför beroende av vädret, säger Pererik Åberg, meteorolog på SVT.

Se midsommarvädret de senaste tio åren högst upp i bildspelet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.