Pererik: Spänn fast partytältet ordentligt!

Uppdaterad
Publicerad

Det är ovanligt svårt att göra en säker prognos för midsommarvädret i år. Men varmast ser det ut att bli i östra Götaland och Svealand.

– Det kommer vara svårt att bestämma om midsommarmaten ska avnjutas inne eller ute – många kommer bli irriterade. Men vi kan inte göra bättre, säger Pererik Åberg, meteorolog på SVT.

Enligt Pererik Åberg blir det sannolikt blötast längs västkusten och sydkusten. Svalast blir det i Lapplandsfjällen där det kan bli under 15 grader. Norra Norrland får också en del skurar. Resten av landet kan få ta del av värmen som kommer söder ifrån – men värmen kan också passera förbi och röra sig längre österut.

– Vi har ett gäng prognoser och när det är så osäkert läge som det är nu så pekar de åt olika håll . Vår uppgift att satsa på rätt häst.

Varmluften kan ge åska

Svårast är att förutspå vart varmluften som ligger över Tyskland kommer att ta vägen. När den når Sverige är det stor skillnad mellan den och luften i övrigt. Det resulterar inte bara i regn utan också åska.

– Når regnet syd- och västkusten kommer det blåsa upp och bli kraftiga vindar. De som planerar att sätta upp partytält bör spänna fast det ordentligt!

Öland en vinnare

De traditionella midsommarplatserna ser dock ut att slippa undan regnet. Öland är just nu en vinnare enligt Pererik Åberg. Dalarna verkar också ha chans till att få bra väder på midsommarafton.

– Men var man än bor i landet rekommenderar jag ändå att stoppa ner en regnjacka i väskan, säger Pererik Åberg.

Här kan du se hela prognosen för midsommarvädret.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.