Det kommer troligtvis bli en blöt, men varm midsommar, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen. Foto: TT

Midsommarvädret blir ett lotteri

Uppdaterad
Publicerad

Strålande sol och perfekt grillväder, eller regn och åska hela dagen. Årets midsommarväder blir ett lotteri, där det än så länge är omöjligt att säga var vinnarna bor.

– Ta med både solglasögon och shorts och paraply och regnjacka till midsommarfirandet, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Fuktig varmluft är på väg in över Götaland och Svealand vilket för med sig regnskurar och kraftig åskrisk under midsommarafton. I Norrland blir det växlande molninghet och skurar här och var.

– Det kommer regna på många håll, men också bli sol och riktigt varmt i de områden som har uppehåll,  säger Nitzan Cohen.

Svårt förutse läget

I Götaland och Svealand kan det bli sol och mellan 25 och 30 grader varmt i de områden som slipper regnet. I södra Norrland kan det bli uppåt 25 grader varmt och i norra Norrland kring 20 grader. Men exakt var i landet det blir toppenväder och var det blir firande under tak går inte att förutse i dagsläget.

– Midsommarvädret blir garanterat ett lotteri. Det kommer bli stora skillnader i landet och det går inte att garantera att det blir regnfritt, säger Nitzan Cohen som bedömer läget för den som tänkt grilla utomhus som ”mycket osäkert”.

Resten av midsommarhelgen är även den svår att förutsäga.

– En sak är än så länge säker: Årets midsommar kommer bli oförglömlig, antingen för att det blev så fint väder, eller för att det regnade kraftigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.