Så här ofta är julen vit.

Mild eller kall, snörik eller snöfattig...

Uppdaterad
Publicerad

Många tror, eller vill tro, att det normala är en julhelg med skinande vitt snötäcke. Men i själva verket är det i stora delar av Sverige minst lika troligt att julen firas med barmark utanför fönstret.

I Norrland ligger det enligt statistiken alltid eller nästan alltid ett snötäcke på julafton. I stora delar av södra Sverige är sannolikheten 50 procent eller mer att man får uppleva en vit jul. I sydligaste delen av landet är det troligare att julen är grön än vit.

Tittar vi bakåt i historiken finns det några jular som sticker ut med sitt väder.

En riktigt mild julafton var det 1977 i Götaland då Simrishamn i Skåne hade 13,7 grader varmt. Det står än i dag som värmerekord för december.Typiska gröna jular inträffade bland annat 2006 och 1970 då det var barmark i Götaland och stora delar av Svealand och även Norrland.

Helt vitt 2010

Snörika jular hade vi 2012, 2010 och 1955. Julen 2012 var den snörikaste på över 100 år i Härnösand och Stockholm hade mer snö än någon annan jul sedan 1915.

Julen 2010 var hela landet vitt. Minst en decimeter snö rapporterades vid samtliga SMHI-stationer. Lund hade till exempel 32 cm snö och där har man annars bara vit jul ungefär vart tionde år. Julen 1955 var det 30-50 cm snö i flera av Götalands och Svealands större städer.

Bland de kallaste av jularna var 1876. Då hade Stockholm -22,5 grader, vilket är köldrekord för december i huvudstaden. Falun hade -34 grader och i Östersund var det -37.

Annadagen 2011 blåste julen bort när ovädret Dagmar passerade mellersta Sverige. Även julen 1902 drabbades Sverige av en riktigt svår julstorm.

Och hur var det förra året? Jo, 2014 var det barmark så långt norr ut som i Falun även om man i Stockkholm kunde se lte snöfläckar, berättar SMHI:s statistik som du för övrigt kan se här.

Om vädret på julen 2015 ska bli minnesvärt återstår att se men det lär i så fall inte bli på grund av kyla eller snödjup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.