Det blir plusgrader i nästan hela landet till jul. Foto: TT

Noll chans till vit jul i söder

Uppdaterad
Publicerad

Chansen till en vit jul är i stort sett noll i stora delar av landet. Det för årstiden mycket varma vädret fortsätter även nästa vecka. Många kan räkna med ett grönt istället för gnistrande fjärde advent.

Redan i natt och under fredagen kommer ännu ljummare vindar västerifrån.

– Möjligheterna är stora att värmerekordet för december kommer att slås, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

Den högsta uppmätta temperaturen för december i Sverige, 13,7 grader, noterades i Simrishamn julafton 1977. 

Varmast på söndag

I år väntas det bli som varmast på söndag, fjärde advent, med drygt tio grader i Götaland och Svealand. Det blir plusgrader i nästan hela landet. I stort sett är det bara i Lapplandsfjällen som man kan räkna med att termometern visar på temperaturer under nollstrecket.  

I början av nästa vecka sjunker temperaturen lite, men bara lite. På julafton får Götaland och östra Sveland drygt fem plusgrader. I västra Svealand och längs södra Norrlandskusten blir det lite kallare men ändå över noll. Bara vid norra Norrlandskusten och i de inre delarna av Norrland kan man vänta sig minusgrader på julafton. 

Ingen nysnö

Eftersom ingen nysnö väntas i södra Sverige kan vi vara så gott som helt säkra på att det i Götaland och nästan hela Svealand blir en grön jul.

– Man kan i alla fall räkna med att de platser, som nu inte har snötäcke, inte heller kommer att ha det på julafton, säger Åsa Rasmussen.

Det innebär att till exempel södra och mellersta Norrlandskusten blir utan snö i jul.

Och till råga på allt: prognoserna tyder på att det blir lännu lite varmare på juldagen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.