MP vill sänka skatten för invånarna i 23 av Sveriges utsatta glesbygdskommuner. Foto: TT

Miljöpartiet vill satsa på glesbygden med sänkt skatt

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet vill gå längre än vad regeringen väntas föreslå i sin landsbygdsproposition: de vill sänka skatten för invånarna i 23 av Sveriges utsatta glesbygdkommuner, rapporterar Ekot.

Skatten ska sänkas genom att höja grundavdraget till 120 000 kronor och samtidigt halvera arbetsgivaravgiften i 23 av landets glesbygdkommuner. Pajala, Vilhelmina och Torsby är några av orterna som bedöms vara mest utsatta.

– Det kommer att betyda runt en tusenlapp mer i månaden i plånboken för dem som bor i de här kommunerna. Vi hoppas att detta stimulerar till att både stanna kvar och att flytta dit, säger språkröret Isabella Lövin (MP) till Ekot.

Skattesänkningen skulle kosta statskassan två miljarder kronor per år. Några höjda skatter för att finansiera reformen behövs däremot inte, enligt Isabella Lövin.

– Vi har ett reformutrymme –  vi har en urstark ekonomi i dag och hela Sverige måste få ta del av den, säger hon till Ekot.

Regeringen lägger fram landsbygdspropositionen i morgon, måndag. Propositionen syftar till att rädda de så kallade avfolkningskommunerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.