Helene Hellmark Knutsson är beredd att införa visiteringar vid högskoleprovet om det bedöms nödvändigt. Foto: SVT

Ministern beredd att utreda visitering vid högskoleprovet

Uppdaterad
Publicerad

Den ansvariga ministern för högskoleprovet, Helene Hellmark Knutsson, är beredd att ta till kraftiga åtgärder för att stoppa fusket på högskoleprovet. Det kan bland annat bli aktuellt att inför någon form av visiteringar i framtiden.

Högskoleprovet har på senare år sjunkit i popularitet. Antalet som skriver provet är färre, men samtidigt har fusket uppmärksammats allt mer. Det är något som regeringen uppmärksammat och försökt att komma till rätta med.

– Vi har skärpt reglerna och den ansvariga myndigheten Universitets- och högskolerådet har nu möjligheten att polisanmäla, eftersom man måste intyga att man gör det här utan otillåtna hjälpmedel, säger Helene Hellmark Knutsson.

Även om det inte leder till en rättslig prövning kan Universitets- och högskolerådet stänga av personer från att skriva högskoleprovet vid de två närmsta tillfällena om de bedöms ha fuskat.

Visiteringar kan bli aktuellt

Vilka garantier finns det för att det inte fuskas den här gången?

– Vi gör allt för att förhindra fusk. Det undergräver legitimiteten för provet, men ser vi att fusket inte minskar är vi beredda att ta till ytterligare åtgärder. Ett förslag som Universitets- och högskolerådet har föreslagit är visiteringar, men det behöver utredas ordentligt innan vi går vidare med det, säger Helene Hellmark Knutsson.

Under våren 2018 kommer regeringen att presentera en proposition kring hela tillträdet till universiteten och högskolorna. Frågan återstår att se om det då även kommer förslag om hårdare åtgärder runt fusket vid högskoleprovet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.