Lotta misshandlades till döds av en man som hotat mörda henne. Foto: TT och privat

Justitieministern vill ha skärpt straff för våldsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Efter dödsmisshandeln av 41-åriga Lotta pläderar flera partier för skärpt lagstiftning för våldsbrott. Justitieminister Morgan Johansson (S) anser att våldsbrottslingar med hög återfallsfrekvens bör sitta av hela fängelsestraffet. ”Det finns en sådan utredning tillsatt”, säger han.

I kölvattnet av dödsmisshandeln har det blossat upp en debatt om våld mot kvinnor och rests krav på skärpt lagstiftning, bland annat från advokat Elisabeth Massi Fritz och Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddads håll.

Även Moderaterna vill se en skärpning.

– Vi (alliansen) skärpte ju straffen för våldsbrott och tycker inte att effekten blev det som avsågs. Då måste man göra ett omtag. Domstolar dömer ju efter hur de uppfattar lagstiftningen, säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Beatrice Ask till SVT Nyheter.

Justitieminister Morgan Johansson är benägen att hålla med om att straffen behöver skärpas.

– I en del avseenden tror jag vi behöver det. Jag tror att vi behöver en strängare syn på våldsbrottslingar med hög återfallsfrekvens och det finns en sådan utredning tillsatt. Om det finns en hög risk för återfall bör man sitta av hela straffet, säger han.

Riksåklagaren granskar

Lotta hade anmält mannan för hot och trakasserier, men eftersom hon inte ville medverka i polisutredningen – enligt Aftonbladet på grund av rädsla – lade åklagaren ned åtalet. Liberalerna anser att en haverikommission bör granska hur åklagaren har hanterat Lottas ärende. Men Morgan Johansson menar att det räcker med riksåklagarens granskning.

– När riksåklagaren inlett en granskning av omständigheterna är det som Liberalerna kräver redan inlett, säger han.

Jobbar förebyggande

2014 föreslog Carin Götblad, i sin dåvarande roll som nationell samordnare mot våld i nära relationer, en rad åtgärder. Beatrice Ask är kritisk mot den nuvarande regeringen och hävdar att den inte har kommit med någon respons på förslagen.

Hon får mothugg av Morgan Johansson.

– Vi har jobbat med många av de förslagen, bland annat annat de för att stärka kvinno- och brottsofferjourerna. De har mycket mer pengar än under Beatrice Asks tid som justitieminister. Vi är även på väg att ändra lagstiftningen och sänka tröskeln för användningen av elektronisk fotboja för män som förföljer före detta partners och har kontaktförbund, säger han.

Hur jobbar regeringen för att förhindra våld mot kvinnor?

– Vi jobbar mycket förebyggande, men också för att hjälpa de som utsatts för brott. Kvinnojourer och brottsofferjourer har mer pengar att röra sig med. Vi har även tillsatt en översyn för att se varför så få våldtäktsanmälningar leder till åtal. Sedan tror jag att man hela tiden måste föra en diskussion om att rättsväsendet måste se till att ta varningssignaler på allvar, att ge det stöd och skydd som behövs. Det är inte alltid det sker i dag.

Hur ska man få myndigheterna att ta det ansvaret?

– Bland annat genom inleda en granskning som riksåklagaren har gjort.

Dödsmisshandlade Lotta tvingades ju flytta runt på olika adresser av rädsla för mannen. Hur mycket ska det ligga på den enskilda individen att skydda sig?

– Rättsväsendet måste kunna ingripa i tid och inrikta sina åtgärder på den som hotar och trakasserar, sedan får vi se i det enskilda fallet om myndigheterna kunde ha gjort något tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.