Misshandlades av pojkvännen – placerades på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Den unga kvinnan i 20 års åldern misshandlades svårt av pojkvännen. Han totalförstörde även hennes hem. Efter övergreppen erbjöd kommunen henne placering på ett äldreboende – i samma område som hennes förövare bor i.

– Han började och sparka och slå mig. Drog mig i håret runt hela lägenheten och tog strypgrepp så jag svimmade av. Jag hade dödsångest och trodde jag skulle dö, berättar kvinnan för SVT Nyheter.

Hon ifrågasätter starkt varför de placerat henne på ett äldreboende, som dessutom ligger i precis samma område som förövaren bor i.

– Det känns som en käftsmäll. Han som gjort det här bor i närheten och även hans kompisar. Så jag känner mig inte alls trygg.

Kommunen: Vi har gjort rätt

Den ansvariga förvaltningschefen för socialtjänsten förstår inte kritiken. Utan menar att de placerat den unga kvinnan på äldreboendet med hennes samtycke.

– Som jag har förstått det så tycker jag att det skötts på ett bra sätt. Man har fört dialoger man har haft flera erbjudande både här på orten och på annan ort.

Kände ni till att förövaren bor i samma område som äldreboendet ligger?

– Jag har inte fått några sådana signaler så sannolikt kände vi inte till det, säger förvaltningschefen.

Hjälpen haltar

Det är kommunernas ansvar att hjälpa våldsutsatta. Men när SVT Nyheter träffar den våldsutsatta kvinnan i 20 års åldern är hon mycket besviken på hur kommunens socialtjänst hjälpt henne.

Eftersom hennes båda fötter har flera frakturer efter misshandeln är hon rullstolsbunden. Hon vädjar därför hjälp från kommunen med rehabilitering, ett långsiktigt boende och samtalsterapi för att bearbeta det trauma hon varit med om.

– Jag har inte fått någon hjälp. Jag har inte hört så mycket av dem faktiskt, säger hon uppgivet.

Agerar – efter SVT:s frågor

Efter att SVT träffat den misshandlade kvinnan har kommunen erbjudit henne ett annat boende. De håller också på att utarbeta en långsiktig plan för var hon ska bo och hennes psykiska och fysiska rehabilitering.

– Bra, men sjukt att det görs någonting först efter att allt dåligt hänt, säger hon lättad över att kommunen agerar.

Hit kan du vända dig om du utsätts för våld

  • Kvinnofridslinjen. Erbjuder samtalsstöd via telefon dygnet runt, 020-50 50 50. De kan även hjälpa dig med kontaktuppgifter till socialtjänst, socialjour eller kvinnojour. Telefonssamtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen.
  • Unizon har jourer runt om i landet som erbjuder stöd åt kvinnor och tjejer via telefon och andra insatser. 
  • Det finns också ungdomsjourer som vänder sig till unga oberoende av kön, som till exempel 1000möjligheter eller Killfrågor.se, som har stöd för killar mellan 10 och 18 år via chatt.
  • ROKS, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, har jourer runt om i landet som erbjuder stöd åt tjejer och kvinnor via telefon och andra insatser.
  • RFSL, brottsofferjour för HBTQ personer, erbjuder samtalsstöd via telefon, 020-34 13 16.
  • Rikskriscentrum – Sveriges kriscentrum för män är en paraplyorganisation för verksamheter som arbetar med att ge stöd till män i kris. Här kan du hitta kontaktuppgifter till kriscentra för män runt om i landet.
  • Kom till oss är polisens informationssida om brott i nära relationer. Lever du i en situation med inslag av kränkningar, hot och våld? Ring 114 14 eller uppsök närmaste polisstation. Vid akuta ärenden ring 112.
  • Nationella hjälplinjen erbjuder samtalsstöd via telefon, 020-22 00 60, och via nätet om du mår dåligt.
  • Jourhavande medmänniska, 08-702 16 80, är en ideell organisation som erbjuder samtalsstöd via telefon.
  • Brottsofferjouren, 0200-21 20 19, erbjuder stöd till den som utsatts för brott.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.