Foto: TT/Skärmdump

Misstänkta frihetsberövandet i Bromölla

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagen den 18 februari larmar en person i skånska Bromölla polis. Hon misstänker att en kvinna i huset hållit sina döttrar fångna i lägenheten i över tio år. Kvinnan anhålls dagen därpå, men försätts snabbt på fri fot.

Detta har hänt:

Onsdag 18 februari: En granne slår larm till polisen om att något inte står rätt till i en lägenhet i hennes bostadshus i Bromölla, i nordvästra Skåne. När polisen anländer påträffas en kvinna i 60-årsåldern, tillsammans med sina barn som är 23, 24 och 32 år gamla.

Misstänkt frihetsberövande av skolbarn

Torsdag 19 Februari: Kvinnan anhålls natten till torsdagen, misstänkt för att ha hållit sina tre döttrar avskärmade från omvärlden i flera år. Hon förhörs till långt in på kvällen kring det misstänkta frihetsberövandet.

Fredag 20 februari: Efter två timmars överläggning i Kristianstad tingsrätt beslutar man att inte häkta den 60-åriga kvinnan. Enligt chefsåklagare Pär Andersson har döttrarna varit frihetsberövade mot sin vilja, men det är oklart om det är straffbelagt. Hon ska inte ha låst in döttrarna, utan det ska ha varit fråga om ett psykiskt tvång. Enligt rätten är det inte skäl nog för häktning, så kvinnan försätts på fri fot.

Det här vet vi:

* I början av 2000-talet ska kvinnan och hennes tre barn ha flyttat till Åre kommun.

* Familjen ska under tio år ha varit folkbokförda i Åre kommun, men trots det har barnen inte funnits skrivna i kommunens elevregister. De ska inte heller ha gått i skola någon annanstans under den tiden.

* Trots att barnen under de tio åren aldrig dök upp i skolan gjordes aldrig någon anmälan till socialtjänsten om varken mamman eller döttrarna. Inte heller den lokala polisen i Järpen fick någon anmälan om de två barnen.

* Familjen flyttade till Bromölla i nordvästra Skåne 2012 men enligt uppgift till Aftonbladet ska ingen ha varit bokförd på den adressen. Enligt grannarna ska det inte ha hörts några ljud eller andra störningar från lägenheten. Hyresvärden uppger att hyra alltid kommit in i tid, och det ska inte ha funnits några andra klagomål.

* Enligt åklagaren har familjen flyttat runt till sammanlagt 23 olika platser, i Sverige och världen, sedan den yngsta flickan var i nioårsåldern. Han menar att flickorna i princip inte har lämnat lägenheten i Bromölla sedan de kom dit 2013.

* Grannen som larmade polisen berättar för Sydöstran att hon hörde ljudet av bråk i trapphuset. När hon öppnade dörren ska en av de unga kvinnorna ha klamrat sig fast vid henne och skrikit: ”Hjälp, jag har varit inlåst i 13 år.”

* Pappan till de två yngsta flickorna har gått ut i medier och berättat att han letat efter barnen sedan slutet av 90-talet. Enligt pappan ska kvinnan, efter skilsmässan, ha gömt undan de två barnen, tillsammans med ett sju år äldre barn som hon hade från ett tidigare förhållande.

* Kvinnan är fortsatt misstänkt på de grunder som framkom under den slutna förhandlingen i Kristianstad tingsrätt, men chefsåklagare Pär Andersson säger till TT att han räknar med att misstankarna mot kvinnan kommer att skrivas av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt frihetsberövande av skolbarn

Mer i ämnet