Foto: TT

Mjölkilska i Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

Europas bönder kommer att dränkas av mjölk när kvotsystemet nu avskaffas, varnar protesterande mjölkbönder i Bryssel.

På systemets sista dag laddade bondeorganisationen EMB upp med bildäcksbrasa och traktorer framför EU-parlamentet för att manifestera sin oro.

Med Herman's Hermits gamla slagdänga ”No Milk Today” i högtalarna vandrade ett hundratal mjölkbönder omkring bland nästan lika många journalister.

”Ett paradigmskifte”

– I dag är ingen dag för firande. Det är ett paradigmskifte. Politikerna pushas av storindustrin som bara vill öka exporten, talade EMB:s ordförande Romuald Schaber.

Beslut om att avskaffa kvoterna togs redan 2003. EMB vill inte ha dem kvar, men har länge krävt att de åtminstone inledningsvis ska ersättas med någon form av krismekanism, med stöd till den som minskar sin produktion och böter för den som ”överproducerar”.

Bucht är positiv

Både EU-kommissionen och medlemsländerna välkomnar dock kvotavskaffandet.

– Borttagandet av de här produktionshindren är något vi ser optimistiskt på. Marknadsutsikterna är uppmuntrande, hävdade jordbrukskommissionären Phil Hogan i förra veckan.

– Vi är ett frihandelsland. . . då ska vi inte sätta några restriktioner, sade i sin tur Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) när han och hans EU-kollegor diskuterade mjölkläget för ett par veckor sedan.

EU och mjölken

EU:s mjölkkvoter infördes 1984 när det rådde överproduktion av mejeriprodukter. De senaste åren har merparten av medlemsländerna, inklusive Sverige, producerat mindre än sina kvoter. För Sverige låg siffran på -21,4% för kvotåret 2013-14.

Nederländerna (+4,0%), Österrike (+3,2%), Danmark (+2,1%), Tyskland (+1,9%), Polen (+1,7%) och Irland (+0,6%) har dock överproducerat och därför tvingats betala böter.

Samtidigt har mjölkpriserna sjunkit kraftigt, bland annat som följd av minskad efterfrågan i Kina och de jordbrukssanktioner som Ryssland införde i fjol somras, som svar på EU:s ekonomiska sanktioner med anledning av kriget i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.