Karolina Skog (MP), kommunalråd i Malmö och Pehr Granfalk (M), kommunalråd i Solna, Agenda. Foto: SVT

Moderatpolitiker: ”Modulhus dyrare än Turning torso”

Uppdaterad
Publicerad

Hyran för modulhus är ungefär en tredjedel dyrare än i Turning torso, hävdade Pehr Granfalk, kommunalråd i Solna, i Agenda.

Pehr Granfalk (M) menar att modulhus är fel väg att gå för att lösa bostadsbristen för flyktingar.

– Det är ett väldigt dåligt sätt, för det kommer inom loppet av två år ungefär 150.000 flyktingar hit som behöver bostäder. Det handlar inte om enskilda baracker här och där. Det här blir Sveriges dyraste bostäder till sämsta standard, sade han.

Men anhängarna säger att det är billigt att bygga modulhus?

– Inte om man tittar på undersökningar från bland annat Boverket. Det kostar ungefär 20.000 per kvadratmeter att bygga dem. Hyran är ungefär en tredjedel dyrare än i Turning torso i Malmö, till exempel, sade Granfalk.

Karolina Skog (MP), kommunalråd i Malmö, sade att Granfalk hört något helt annat än hon gjort.

– När jag pratar med Boverket och entreprenörer om produktionskostnader i Malmö är det ungefär 10.000 per kvadratmeter, vilket är bra, sade hon och hävdade att rapporterna som visar på en mycket hög kostnad utgår från ”en märklig ståndpunkt att man skulle vara tvungen att skriva av modulbostäder på tio år”.

– Både Boverket och de entreprenörer jag pratat med säger att man kan ha en garantitid på 20 år och en avskrivning på 25 år. Det är då projekten går ihop och landar i en god ekonomi, sade hon.

Se hela debatten här ovan.

SVT:s projekt Livekollen granskar nu Pehr Granfalks påstående att hyran för modulhus är en tredjedel dyrare än i Turning Torso i Malmö. Här kan du följa granskningen och bidra själv!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.